dobronte2 írta:
attila0407 írta:
hali
rózsásfejüek vannak és azt szeretném meg tudni hogy mekkora odu kell neki és milyen fészkelő anyag?
meg hogy hány napara kellnek és hány nap után repülnek ki?
jaaa és sárga szinüeket azt hogyan kell mondai?lutínó?
Hello
ÉN kereskedésben kapható, hullámosoknak szánt odút használok, de le fogom őket cserélni nagyobbra, mert szerintem ezek kicsik egy min. 3-as fészekaljnak.(16.5x17x18cm)
Fészkelőanyag:
Alulra 2-3 cm vastagon fűrészpor.
ezen kívül tegyél be a "kalitka" aljára szomorú fűz gallyakat és ők azt feldarabolják, a tojó pedig a tollai közé tűzi és fészket épít belőle.
21. napon kelnek és kb. 5 hetesen repülnek ki.
ÉN 7-8 hetesen szoktam őket leválasztani.
Ez attól függ, hogy a nagyok belevágnak-e egy újabb költésbe és persze a kicsik fejlettségi szintjétől.
Akkor mondjuk lutinónak, ha sárga a teste, de a feje piros.
Létezik narancsarcú lutinó is, annak narancssárga a feje.
EZEK A SAJÁT TAPASZTALATAIM, úgyhogy nem biztos, hogy tökéletes, de nálam bevált.
Remélem segítettem.
Sziasztok
Azért mielőtt ezeket a kérdéseket feltetted végigolvashattad volna a fórum előző hozzászólásait mert le vannak írva.
Elsőre hullámos odú tökéletes, volt már hetes fészekalj mégis elfértek. Nagyobb azért fölösleges mert addig nem fognak semmit csinálni amíg egy tonna árat nem hordtak be és a végeredmény ugyanúgy egy kis hely marad. Tudják ők hogy mekkora helyre van szükségük. Persze ha olyan a pár hogy hordja az anyagot. A fűrészpor jó dolog de csak télen akkor is csak azért hogy amíg meghordják a fészket ne fázzanak az üres fán, ilyenkor fölösleges.
Hány napra kelnek és mikor repülnek ki? szerintem 1000 különböző körülmény határozza meg és ezekkel annyira fölösleges foglalkozni hogy nem is térnék ki rá. Amikor kikelnek ki lesznek kelve és amikor akarnak úgyis kirepülnek. 5 hét elteltével azért már tutira kiszedheted a tojásokat ha nincs fióka. De inkább ne piszkáld őket folyamatosan azzal hogy nézegeted az odújukat.
Fióka leválasztás kirepüléstől számított 2-4 hét, de ha kis helyen vannak és a tojó ismét tojt a hím bánthatja a kicsiket szóval érdemes figyelni. Idő előtt azért nem érdemes leszedni a kicsiket mert nem biztos hogy túlélik, bár ilyen tapasztalatom nincs.
Lutinónak az arca piros ha csak nem opalin amit kétlek szóval a sima rózsásoknál maradjunk inkább az arc pirosságánál illetve narancsosságánál.
Üdv
/ előbb olvasni aztán kérdezni/