Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 134  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2011 jún. 15, 11:49 
Shama írta:
Az lényegtelen, hogy ki miben hisz, de az lényeges, hogy saját érdekünkben tanuljunk meg önállóan gondolkodni! A kanári a FÖLD legelterjedtebb madarai között is a legismertebbek, legkedveltebbek egyike. Nem véletlen, hogy a COM szerinti besorolások száma is minden más fajt megelőz. Jelenleg a színkanárik tenyésztői kedvelői valóban kapkodhatják a fejüket, hogy mit válasszanak. Az alakkanáriknál is bő a választék, de ez most itt mellékes. Ferinek abban teljesen igaza van, hogy genetikai tudósnak sem biztos, hogy díjnyertesek lesznek a kiállításra szánt madarai. Abban is igaza van, hogy külföldről több silány madár kerül be az országba a kelleténél, és abban is, hogy a tenyésztők saját állományukat sem ismerhetik akkor, ha évente csereberélik a tenyésztésre szánt egyedeket. Viszont Ferinek azt is el kellene mondania, hogy miért is ragaszkodik a kialakult állományához, és hogy azért rendelkezik kiállításokon is nyerő madarakkal, mert csak azokat a színeket tenyészti, amiket jól ismer! Ezért kellene a hazai gyakorlatban kialakítani egy olyan szemléletet, hogy az önmérsékletre korlátozza a kezdőket. A KIVÁNATOS ÉS NEMKIVÁNATOS színek vitájában sokat segítene egy jól működő bírói testület. Az, aki sokat markol, keveset fog! Ez igaz a genetikára is! Nekünk, nektek a genetika gyakorlatban hasznos részét kell ismerni. A COM szerint, vagy tetszésünknek nem kedves madár genetikailag lehet tökéletes, mégis silánynak ítéljük, ugyanakkor egy-egy „túltenyésztett” díjnyertes madár magában hordozhat minden genetikai torzulást. Erre gondoljatok akkor, ha tojásokban az embrió egy része elpusztul, ha a lábak torzak, ha a nyak fűzött, ha a hát púpos, ha a mozaik tolla cisztás és sorolhatnám estig! Ugye így mindjárt érdekesebb a genetika! Columbát nem ismerem, de Ő írta, hogy kezdő kanáris. Nekem azért szimpatikus a hozzáállása, mert önállóan gondolkodik, és amit másnál megtanult, azt próbálja a kanárira is átültetni. Bizonyára sokaknak nem tetszik, hogy berögzött tabukat döntöget, de a fejlődést mindig az izgága kíváncsi emberek vitték előbbre. Végezetül az én elméletem elismerését sem tekintem megdönthetetlen létfontosságúnak. A vörös és fekete kanári közismert elmélete számomra nem több, csupán egyik írótól a másikig kritika nélkül átvett és a gyakorlatban bizonyíthatatlan szamárság! Csaba, valószínű, hogy kérésednek eleget teszek, és megkísérelem a korábbi írásaimat pontosítani, és elérhetővé tenni! Persze itt is leírom, nem tagadom, hogy a tűzpintynek és a fekete csíznek vannak a kanárival közös genetikai kapcsolatai. Ezeket laboratóriumok könnyen igazolhatják. Ugyanakkor ma már az is bizonyított, ehhez nem kell vallásosnak lenni, hogy az ős ÁDÁM, vagy ÉVA genetikailag is igazolható. Visszatérve a madárhoz, a keresztezések a rokoni közelséget igazolják, de minden győzködés nélkül felteszem azt a kérdést kinek sikerült köztetek másod-harmadgenerációjú legalább egy példány tűzpinty kanári keresztezést bemutatni. Egyet és nem több ezret! Ráadásul ezeknek termékenyítőnek is kell lenni. Feri egyébként a példád a „zöld és bronz” keresztezéséből származó utódról sem bizonyít semmit! Ez is csupán egy eset! A GÉNEK és GENETIKA sokszínűségére ez nem lehet hivatkozási alap! Minden egyed egyéniség! A képességek is egyénektől függően változnak. Ezért tartom azokat a tenyésztőket példaképre javasoltnak, akik a kiállításokra kollekciókat neveznek. Még a fészektestvérek sem azonosak! Nem is folytatom, majd télen, ahogy Lajosnak ígértem. A színezést profiként lehet alkalmazni, bár bevallom Lajoshoz hasonlóan én is jobban kedvelem a vad színeket, illetve azokat az alapszíneket, amik genetikai alapon is könnyen kezelhetőek. Befejezésül még egy mondás, „nem minden arany, ami fénylik”! A természetben sem minden madár piros, amit pirosnak látunk! A példa kedvéért a zsezse, a keresztcsőrű, a lángvörös szövő az ónix-al stb. sem piros, hanem sárga! Lajos erről Te is IRHATNÁL! A természet és a genetika ilyenre is képes. Látszatra egyszerű, vagy nagyon bonyolult! Üdv. Mindenkinek és szép nyarat. Lakó Antal

Én is valamikor,több színt tartottam mert anno az volt a szép,hogy mikor leültem a röbdém elé,az tetszett mennyire színes volt a röpdém,vagyis voltak,sárgák,fehérek,pirosak,mozaikok a majdnem minden lipocrom madár szín,melaninból meg bronzok.
De ahogy teltek az évek,a lipochrom madarak már nem jelentettek kihívást és rájöttem,hogy ha egy eredményt akarok elérni minden színből egy vérvonalat kialakítani sok hely meg egyedre van szükség,ezért redukáltam most az állományon 2 színre fekete/pirosra(bronz) és fekete/piros/kobalt-ra.
Itt a madártartásnak is több formája van,az én elmében a következő képen alakultak ki:

Hobbimadarász= madárkedvelő
szaporítok = akik fiókákat gyártanak,hogy sokat kevesebb pénzért eladnak és a nyereségért csinálják
tenyésztők= aki céltudatosan próbálkoznak ki több,ki kevesebb sikerrel

Én az évek alatt ezért csökkentettem 2 színre az állományom,mert így még annyi helyt tudok kiszorítani,hogy ezt a két színből dolgozni tudjak,mert 1-2 pár párosításából nem lehet levonni semmit,még az én madárállományom is kevés de egyelőre ezzel kell beérnem.
Vagyis a dolognak innentől kezdve több lépcsőfoka van,vagyis nagyon számít valaki ezeket a fokokat miként építi fel,mert egy vérvonal kialakítása nem 1-2 éves időszak,hanem több éves munka és hiba a képletek,mert ami a papíron van az se jön be 100%,egy sorozatot ha ki is tenyésztünk,összegyúrunk valamit még nem jelent semmit,mert bizonyos tulajdonságokat az évek alatt rögzíteni kell.
Sokan dolgoznak szoros rokontenyésztésbe ami a legegyszerűbb módja a rögzítésnek,csak hogy ezzel nem csak a jó tulajdonságok rögződnek hanem a rosszak is és ezek a tulajdonságok szelektálása a legnehezebb feladat.
Na erről a dologról lehet beszélni napokat és éveket,elmélkedni de nekem személy szerint ezek a dolgok jelentenek kihívást,egy másik dolog az amikor az elméleteim eredményeként,tudok gyönyörködni a madaraimba.

Hozzászólás 2011 jún. 15, 10:40 
columba írta:
fric32 írta:
Még egy kérdést szeretnék feltenni,hogy ez is nem ártana letisztázni.

Mit jelent az a szó "dupla faktor",megköszönném ha erre válaszolnátok.

A magam garasát már letettem.
Nem olvastad? Nem érted? Nem értesz vele egyet?

Én értem,csak itt amint látom elég nagy kavarodások vannak.
Mégpedig azért,mert egy dolog szépen levezetni egy papíron az öröklődés menetét,de ránézésre egy madáról ezt visszafelé megcsinálni képtelenség,mivel nem ismerjük a madár felmenőit,hogy azt miből is volt összegyúrva.
Mivel neked ez a genetikai része,köztudott a szakmád ha jól emlékszem,így nem vonom kétségbe,hogy te nem értenéd.
Viszont itt nem beszéltünk még arról,alak,nagyság,tollazat,típus,stb.
Nézzük meg a nagy olaszok zöme,milyen típusú kanárikat tenyészt gondolok én itt a rajzolat,test,fej,farok,alak.
Ha valaki járt már több helyen és látott egy pár madarat,láthatja a kanári típusokat,ami szintén színkanári,de itt is a nagyon eltérőek a madarak.
Pl.az olasz madár zöme így néz ki.
Melaninokról írok:
Jó rajzolat,hosszúkás vékony test,hosszú farok és gyík fej.
Ez nem azt jelenti minden madár így néz ki,ami olasz mert vannak szép kerek fejű,rövid farkú,jó alkatú madaraik csak azoknak már ára is van.

Vagyis Columba én valamiért azért nem értem a te felvetésed,mert mint írtad ha emlékezetem nem csal,hogy azt a madarat azért vetted,hogy egy kicsit tanulmányozd,de ha egy olyan madárral kezded,akkor máris nem azok a dolgok jönnek le amiket szeretnél vagyis a nem ártana egy tiszta vérvonalú madárból indítani a kísérletet,mert így már a kezdet se jó,de csak saját vélemény.

Hozzászólás 2011 jún. 15, 10:22 
Az lényegtelen, hogy ki miben hisz, de az lényeges, hogy saját érdekünkben tanuljunk meg önállóan gondolkodni! A kanári a FÖLD legelterjedtebb madarai között is a legismertebbek, legkedveltebbek egyike. Nem véletlen, hogy a COM szerinti besorolások száma is minden más fajt megelőz. Jelenleg a színkanárik tenyésztői kedvelői valóban kapkodhatják a fejüket, hogy mit válasszanak. Az alakkanáriknál is bő a választék, de ez most itt mellékes. Ferinek abban teljesen igaza van, hogy genetikai tudósnak sem biztos, hogy díjnyertesek lesznek a kiállításra szánt madarai. Abban is igaza van, hogy külföldről több silány madár kerül be az országba a kelleténél, és abban is, hogy a tenyésztők saját állományukat sem ismerhetik akkor, ha évente csereberélik a tenyésztésre szánt egyedeket. Viszont Ferinek azt is el kellene mondania, hogy miért is ragaszkodik a kialakult állományához, és hogy azért rendelkezik kiállításokon is nyerő madarakkal, mert csak azokat a színeket tenyészti, amiket jól ismer! Ezért kellene a hazai gyakorlatban kialakítani egy olyan szemléletet, hogy az önmérsékletre korlátozza a kezdőket. A KIVÁNATOS ÉS NEMKIVÁNATOS színek vitájában sokat segítene egy jól működő bírói testület. Az, aki sokat markol, keveset fog! Ez igaz a genetikára is! Nekünk, nektek a genetika gyakorlatban hasznos részét kell ismerni. A COM szerint, vagy tetszésünknek nem kedves madár genetikailag lehet tökéletes, mégis silánynak ítéljük, ugyanakkor egy-egy „túltenyésztett” díjnyertes madár magában hordozhat minden genetikai torzulást. Erre gondoljatok akkor, ha tojásokban az embrió egy része elpusztul, ha a lábak torzak, ha a nyak fűzött, ha a hát púpos, ha a mozaik tolla cisztás és sorolhatnám estig! Ugye így mindjárt érdekesebb a genetika! Columbát nem ismerem, de Ő írta, hogy kezdő kanáris. Nekem azért szimpatikus a hozzáállása, mert önállóan gondolkodik, és amit másnál megtanult, azt próbálja a kanárira is átültetni. Bizonyára sokaknak nem tetszik, hogy berögzött tabukat döntöget, de a fejlődést mindig az izgága kíváncsi emberek vitték előbbre. Végezetül az én elméletem elismerését sem tekintem megdönthetetlen létfontosságúnak. A vörös és fekete kanári közismert elmélete számomra nem több, csupán egyik írótól a másikig kritika nélkül átvett és a gyakorlatban bizonyíthatatlan szamárság! Csaba, valószínű, hogy kérésednek eleget teszek, és megkísérelem a korábbi írásaimat pontosítani, és elérhetővé tenni! Persze itt is leírom, nem tagadom, hogy a tűzpintynek és a fekete csíznek vannak a kanárival közös genetikai kapcsolatai. Ezeket laboratóriumok könnyen igazolhatják. Ugyanakkor ma már az is bizonyított, ehhez nem kell vallásosnak lenni, hogy az ős ÁDÁM, vagy ÉVA genetikailag is igazolható. Visszatérve a madárhoz, a keresztezések a rokoni közelséget igazolják, de minden győzködés nélkül felteszem azt a kérdést kinek sikerült köztetek másod-harmadgenerációjú legalább egy példány tűzpinty kanári keresztezést bemutatni. Egyet és nem több ezret! Ráadásul ezeknek termékenyítőnek is kell lenni. Feri egyébként a példád a „zöld és bronz” keresztezéséből származó utódról sem bizonyít semmit! Ez is csupán egy eset! A GÉNEK és GENETIKA sokszínűségére ez nem lehet hivatkozási alap! Minden egyed egyéniség! A képességek is egyénektől függően változnak. Ezért tartom azokat a tenyésztőket példaképre javasoltnak, akik a kiállításokra kollekciókat neveznek. Még a fészektestvérek sem azonosak! Nem is folytatom, majd télen, ahogy Lajosnak ígértem. A színezést profiként lehet alkalmazni, bár bevallom Lajoshoz hasonlóan én is jobban kedvelem a vad színeket, illetve azokat az alapszíneket, amik genetikai alapon is könnyen kezelhetőek. Befejezésül még egy mondás, „nem minden arany, ami fénylik”! A természetben sem minden madár piros, amit pirosnak látunk! A példa kedvéért a zsezse, a keresztcsőrű, a lángvörös szövő az ónix-al stb. sem piros, hanem sárga! Lajos erről Te is IRHATNÁL! A természet és a genetika ilyenre is képes. Látszatra egyszerű, vagy nagyon bonyolult! Üdv. Mindenkinek és szép nyarat. Lakó Antal

Hozzászólás 2011 jún. 15, 6:22 
fric32 írta:

A magam garasát már letettem.
Nem olvastad? Nem érted? Nem értesz vele egyet?

Hozzászólás 2011 jún. 15, 1:37 

Hozzászólás 2011 jún. 15, 1:26 
Az ö génkészletükben nincs meg a piros! Tehát a genotípusuk alapján fenotipusukban sem jelenik meg természetes körülmények között. Ezért nem lesz soha valódi vörös hullámos, zöldike, postagalamb, de kanári sem! A piros színt az ember mesterségesen produkálta. Ki jobban, ki ügyetlenebben. Tehát a vedlés időszakában a sárga-fekete, azaz zöldből, olyan vörös-fekete, azaz bronz madarat rittyentek, hogy az anyja, és az eredeti gazdája sem ismer rá! Az őszi kiállítások az idei vedlési szezont követik. Olyan egyszerű bizonyíték lehetne néhány kontrol madár BEÁLLÍTÁSA! Az a kanáris, akinek vannak piros madarai, azok közül egy eladásra nem szánt, vagy kiöregedett egyedtől vedléskor vonjuk el a színezőt, és minden karotin tartalmú zöldet, a sárgarépával együtt. A sárga kanárit viszont színezzük intenzív vörös színező bármelyikével. Majd meglátjátok, hogy mi lesz! A további kérdésekre is választ kaptok, ha saját törzsállománnyal rendelkeztek. Itt ismerni kell az ősök tulajdonságait ahhoz, hogy kevesebb legyen a csalódás a fiókákban. Végezetül a vad serinusok között sincs egyetlen piros madár sem, így keresztezésükből sem lesz piros kanári! A tűzpinty története mese, ebből illene mielőbb kinőni. Abból is, hogy az ónixnak a színét a feketecsízzel alakították, majd ebből születik a fekete kanári. Aki nem hiszi, járjon utána! Ez sem túl bonyolult, csak akarat kérdése! Üdv. Lakó Antal[/quote]

Szia,Anti,Columba és többiek!!!

Többször olvastam ezt az leírásod,de...
Én véleményem szerint igen be lehet színezni egy sárga madarat de abból igazi piros nem lesz,max narancs és hogy kiállítást se nyer az is tuti.
Én is tettem párba fekete/piros(bronz) és Fekete/sárga(Zöld) kanárit és hidd el ott a fiókák már nem voltak olyan pirosak mint a szülő,ami természetesen normális,hiába színeztem és akár beletömhetsz 10 kg színezőt mert akkor se lesz olyan.

Columba madarába is ha 1 tonna színezőt beletömne akkor se lesz olyan színe mint egy fekete/pirosnak,pl amit felraktam én képet.

Kedves Columba én szerintem egy madáról,hogy igazából mit hordoz egy kép alapján főleg amit te felraktál szinte képtelenség megmondani tutira,mert ki tudja miből van "kutyulva" .

A másik azért így írom,fekete/piros mert én ismeretem szerint előbb a sorozatot írjük le és nem ahogy a Karcsi is írta:vörös/fekete.

Karcsi nehogy azt,hidd téged bántani akarlak,mert a feketemarcsi nemsoká a nyakamnak ugrik ismét,csak,hogy ezekre a dolgokra figyeljünk már oda,ha viszont én tudom rosszul akkor javítsatok ki.

Azért nagyon szép ez a madarászat és ennyire se bonyolult mint ahogy tűnik,csak néha túl vannak bonyolítva dolgok.
Lehet itt nagyon vágni a genetikát és a képleteket érteni de az még kevés egy standard madár tenyésztéséhez a genetika egy fontos dolog de egymagában még kevés,van annak egy gyakorlati része ami nem 1-2 év alatt áll össze,rengeted idő és türelem egy vérvonalat kialakítani,nagyon kevés kanáris mondhatja el van egy vérvonala,mert minden éveben frissítenek,kintről be hozott madarakkal,ami nem is lenne baj ha velejét hoznák be,de sajna abból kevés kerül be az áruk miatt.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2011 jún. 14, 17:23 
Kedves Anti,
a piros színkanári eredetével és hatásával kapcsolatban az elméleted logikus és követhető. Többször említettem neked, most is megteszem, egy átfogó írás formájában küld el nekem, minden érveddel vagy ellenérveddel együtt. Lefordítjuk és kiküldjük azon szervezeteknek, akik jelen pillanatban a színkanári kutatás élén állnak, hogy véleményezzék az elméletedet. Ezzel a témával foglalkozó kutatóknak sokkal több irodalom és eszköz áll a rendelkezésükre, mint nekünk bármikor fog is, így komoly segítséget adhatnak adott esetben.
Az utóbbi időben komolyabban foglalkoztam a színkanárikkal, számos szakirodalmat végigtanulmányoztam. De sajnos azt kell mondjam a másik oldal érvelése és bizonyítékai is legalább ennyire logikus és következetes. Én a magam részéről sajnos nem tudok igazságot tenni, nem tudom bírálni egyik teóriát sem.

Columba:
tudom mit kérsz, de a különböző színkanárik genetikai leírása nem egyszerű dolog. Egy viszonylag „egyszerű” klasszikus kanári (legyen az mondjuk bronz) genetikai leírásához (genotipus modelljéhez) kb. 10 gént kell figyelembe venni. Vagyis legalább ennyit kell mindenképp megadni és akkor még nem is beszéltünk a másodlagos melanin jegyekről. Meg sem próbálom leírni, nehogy olyan rossz infókat adjak meg, amikkel esetleg félreviszek embereket. Ehelyett inkább az egyes faktorok hatását javasolnám áttanulmányozni, értelmezni.

A különböző színek nem hivatalos vagy hétköznapi neveivel kapcsolatban régebben is volt felvetés, hogy jó lenne tudni mi pontosan micsoda, rakjuk rendbe stb. Akkor csináltam egy táblázatot, hogy meglehessen adni melyik színkombinációnak mi a hagyományos neve. Nem történt semmi. A dolog még mindig aktuális, ha kell előkotrom a táblázatot, de itt is itt van valahol csak rá kell keresni...

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2011 jún. 13, 17:08 
Kedves Anti !

Éppen az általd leírtak miatt bíztatgatlak arra, hogy " ne add fel"... hiszen a hozzászólásokat olvasgatva, vagy nagyon kevés kanáris olvassa a topikot, vagy neked van igazad és kevés azon tenyésztők száma akik értenek is a genetikához, a kanári színezéshez stb.
Megvallom öszintén, hogy jómagam sosem vágytam a madarak természetes mivoltának a változtatására és nem is vagyok a keresztezések, színezések híve. Sőt azokkal a tenyésztőkkel szimpatizálok akik a természetes normál színű egyedeket részesítik előnyben. De hát ez izlés kérdése, viszont ha már van érdeklődés a színváltozatok tenyésztésére, akkor jó lenne, ha azok akik értenek hozzá megosztanák a tudásukat az érdeklődőkkel, hátha így is bővűlne az általános ismeretanyaguk.
Ezért javasoltam, hogy kezd el az ismeretterjesztést.
Véleményem szerint biztosan lesznek segítők akik csatlakoznak és végül jó eredmények születnek, melyek az általános tudásszintet növelik.
Abban meg csak reménykedni merek, hogy egyszer majd itthon is láthatok egy több száz (esetleg ezer) egyedet magába foglaló kanári tenyészetet. Bár csak nézegetem őket, mivel az egzoták a kedvenceim, és már azok is maradnak mindörökre.
Akkor majd télen találkozunk ...

Üdv : Eszteró Lajos

Hozzászólás 2011 jún. 13, 14:52 
Kedves Eszteró Lajos, kedves kanárisok!
Columba kérdései úgy látom sikeresen bekavartak az évek óta „jól bevált” népi kifejezéseknek. Őszintén szurkolok neki, hogy sikerüljön gondolkodásra kényszerítenie a másoktól átvett csacskaságokat hangoztató magabiztos mestereket! Persze a genetika ismerete nélkül is lehet bárki sikeres tenyésztő, vagy egyszerűen madarat szerető madártartó. Egyetlen dolgot nem szabad elfelejteni, mégpedig azt, hogy élő szervezetekkel felelőtlenül senki sem játszadozhat! Lajos, tudod bíztatás nélkül is erős kényszert, érzek abban, hogy a kanárik tenyésztői, tenyésztési hibái címszava alatt írjak néhány elrettentő genetikai következményről. Sajnos egy hosszú elmélkedésre, közös gondolkodásra a nyár alkalmatlan. Talán majd télen. Colúmba kérdéseire mindenki egyszerűen megfelelhet. Ehhez néhányszor ismételjétek át a genetika legegyszerűbb alapelveit, alapigazságait. Felsorolásként: intenzív-nem intenzív, genotipus-fenotipus, homozigóta-heterózigóta, dominancia, letális hatás stb. A COM besorolás a bírálatnál egyfajta színrendezést-, elvárást takar, ami nem feltétlenül azonos a madár genetikai meghatározásával! Ennek legjobb bizonyítéka az ismételten előkerült vörös-sárga vitathatósága! Csökönyösen ragaszkodom ahhoz az alapigazsághoz, hogy csak olyan szín jelenhet meg a tenyésztett madarakban, amik a vad ősben is megtalálható. A vad kanári sárga fekete madár, hasonlóan a hullámos papagájhoz, kis Sándor papagájhoz, zöldikéhez stb. Az ö génkészletükben nincs meg a piros! Tehát a genotípusuk alapján fenotipusukban sem jelenik meg természetes körülmények között. Ezért nem lesz soha valódi vörös hullámos, zöldike, postagalamb, de kanári sem! A piros színt az ember mesterségesen produkálta. Ki jobban, ki ügyetlenebben. Tehát a vedlés időszakában a sárga-fekete, azaz zöldből, olyan vörös-fekete, azaz bronz madarat rittyentek, hogy az anyja, és az eredeti gazdája sem ismer rá! Az őszi kiállítások az idei vedlési szezont követik. Olyan egyszerű bizonyíték lehetne néhány kontrol madár BEÁLLÍTÁSA! Az a kanáris, akinek vannak piros madarai, azok közül egy eladásra nem szánt, vagy kiöregedett egyedtől vedléskor vonjuk el a színezőt, és minden karotin tartalmú zöldet, a sárgarépával együtt. A sárga kanárit viszont színezzük intenzív vörös színező bármelyikével. Majd meglátjátok, hogy mi lesz! A további kérdésekre is választ kaptok, ha saját törzsállománnyal rendelkeztek. Itt ismerni kell az ősök tulajdonságait ahhoz, hogy kevesebb legyen a csalódás a fiókákban. Végezetül a vad serinusok között sincs egyetlen piros madár sem, így keresztezésükből sem lesz piros kanári! A tűzpinty története mese, ebből illene mielőbb kinőni. Abból is, hogy az ónixnak a színét a feketecsízzel alakították, majd ebből születik a fekete kanári. Aki nem hiszi, járjon utána! Ez sem túl bonyolult, csak akarat kérdése! Üdv. Lakó Antal

Hozzászólás 2011 jún. 13, 6:13 
.....,hogy piros(vörös) vagy (RED) és Sárga ahogy te nevezed Karcsi dupla faktoros.....
Csak, hogy egy nevezőn legyünk:

"dupla faktoros" = valamilyen génből az illető kettő db egyformát birtokol,azaz a kérdéses génre nézve homozigóta. (Ennek különösen az intermedier öröklődésű tulajdonságok esetében van jelentősége fenotipusosan, és az öröklődési valószínűségek számításkor genotípusosan.)
Amiről Ti beszéltek, az heterozigótaság, vagy esetleg gén kombinálódás!
A kérdésem újfent: az a bizonyos madár:
1- homo sárga és hetero piros (sárga//sárga, piros//nempiros) vagy,
2- sárga, hetero pirossal? (sárga//piros)
Azaz allélek , vagy sem?

Hozzászólás 2011 jún. 13, 1:40 
kari4312 írta:
Szia Árpi a madár amit bemutattál az egy achát madár dupla faktorú mégpedig vörös és sárga színt hordoz ,tehát kevert színű madár. A fekete madaraknál van vörös fekete és van bronz fekete , ez két különböző szín , tehát helytelenül mondta a Feri , az övé vörös Fekete nem pedig bronz .Az achát madárnak nem kell feketének lenni a csőrnek és a körömnek . tisztelettel kari

Üdv Kari!!!

Nagyon érdekes ez a megállapítás amit ide leírtál,csak sajna így elég nagy kavarodások lesznek a fejekbe.
Most én is megkérlek írd le mitől achát az a madár?
Én véleményem szerint egy achát madárnak nem lenne fehér a körme,mégpedig azért mert az eleve világosak,így nem lenne kontraszt.
Én is láttam és le is írtam,hogy piros(vörös) vagy (RED) és Sárga ahogy te nevezed Karcsi dupla faktoros,azt is látom nem nagyon van oldalrajzolata a madárnak és még azt is láttam,hogy ott az achát szakál,de én erre a madára akkor se tudom az mondani achát.
Én most is egy fekete(sorozat) piros x sárga madárnak móndom,de ennek a leghelyesebb megfelelője az,hogy igazából nem egy besorolható madár,ez szerintem a leghelyesebb és azt állítom nem tévedtem,ha mégis igen,kérlek írd le miben.Tanulni mindig lehet amig él az ember.
Akkor boncolgassuk ki egy kicsit ezt a témát,de hozzászólhat bárki,mert szívesen olvasom.

Hozzászólás 2011 jún. 12, 22:49 
canary1 írta:
Szia Árpád !
...
Viszont, amit én tudok az az, hogy a bronz kanári az a fekete-vörös, a zöld a fekete-sárga, a kék pedig a fekete-fehér. Ezen elnevezések a köznyelvben használatosak, és a kanárisok 98%-a hívja eképpen a madarakat (szerintem).

Magam is a 98%-hoz húzok.

canary1 írta:
De sokan az achát vöröset is bronzként titulálják, hogy miért, arról fingom sincs...??? Kiváltképpen, ha a tollas intenzív színű.

Tudja a fene. Attól függ ,hogy mi a bronz pontos definiciója.
1. piros(vörös) lipokróm ,kizárólag mindenféle módosulásoktól mentes fekete melaninnal kombinálva?
2. piros lipokróm,a fekete melanin és annak bármilyen módosulásával kombinálva?
3. piros lipokróm, bármilyen eu- és/vagy pheo melanin, és ezek bármilyen módosulásaival kombinálva?

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2011 jún. 12, 18:08 
Szia Árpád !

Sajna, ma Magyarországon csak nagyon kevés azon személyek száma, akik ismernék az összes kanári színt (télleg, vannak ilyenek???), és bizony még többen vannak azok, akik saját madaraik színével sincsenek igazán tisztában.
Viszont, amit én tudok az az, hogy a bronz kanári az a fekete-vörös, a zöld a fekete-sárga, a kék pedig a fekete-fehér. Ezen elnevezések a köznyelvben használatosak, és a kanárisok 98%-a hívja eképpen a madarakat (szerintem). De sokan az achát vöröset is bronzként titulálják, hogy miért, arról fingom sincs...??? Kiváltképpen, ha a tollas intenzív színű.
Ám amíg hivatalos Standard-ek nem lesznek a tenyésztők birtokában, addíg az ilyetén +nyilvánulásokon nem szabad megrökönyödnünk, de komolyabb díszmadárkiállításon ennek függvényében a bírálatok eredményén sem szabad csodálkoznunk.
Uff.

canary1
vótam

Hozzászólás 2011 jún. 12, 16:08 
canary1 írta:
Üdv columba !

fekete vörös - a1IIA (intenzív),
fekete vörös - a1IIB (nem intenzív)

achát vörös - b1IIA (intenzív),
achát vörös - b1IIB (nem intenzív)

Ahol az a és b a sorozatra, 1 a melanin jegyekre, II a lipochrom színre, a nagy A, B pedig a tollazati típusokra, kategóriára utal.

A sárga és a piros szín viszonya olvasatomban 1szerű. Míg a sárga rontja, fakítja a pirosat, addig a piros erősíti a sárgát.

Tisztelettel:

canary1

Szia Zoltán!

Lehet hogy rá leszek kényszerítve, hogy megtanuljam ezt a kanáris titkosírást is, de a kérdés nem ez volt.

Mi a különbség(ha van) a "fekete és piros" és a " bronz" között? Netán a fekete , achát és piros = a brozzal?

Asszem kell egy kis magyarázkodás: úgy hiszem, ha egy kanáris azt mondja "fekete", akkor fekete és nemachátra gondol, ha azt monja "achát", akkor fekete és achátra gondol. Ha azt mondja "barna", akkor barna és nemachátra gondol, ha azt mondja "izabella", akkor barna és achátra gondol.

A sárga és piros viszonya alatt nem tenyésztési praktikát értettem, hanem hogy a piros gén allélje -e a sárgának (=nempiros, vad alak) , ha igen domináns -e vele szemben, ha nem ,akkot a hetero pirosok episztatikusak -e a sárga felett? Más szavakkal: A piros kanári az sárga és piros? Esetleg : sárga vagy piros?

Hozzászólás 2011 jún. 12, 15:39 
feketemarcsi írta:
Nekem lenne két fogós, ravasz kédésem:

Van egy sárga achát, szatiné hordozó hímem, ami dobott sárga és ezüst szatinét is zöld onyx tojóval.

Ha ezt a hímet jövőre ezüst tojókkal teszem össze, akkor nagyobb eséllyel dob ezüst szatiné fiakat?

Igen.

A második kérdésem a két ezüst szatiné fiatalkával lenne kapcsolatos:
Ha jól gondolom, ők 100 %, hogy tojók, mert hordozótól és normáltól lettek.
Ha nem sikerül ezüst szatiné, vagy ezüst szatiné hordozó hímet szereznem hozzájuk, akkor ha ezüst hímmel állítom őket párba, akkor nagyobb esélyell lesz a hordozó fiaiktól következő évben ezüst szatiné tojó utód, vagy a parner színénél mindegy, hogy normál ezüst-e vagy sem?

Igen, a partner lipokróm színe számít.

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2011 jún. 12, 13:23 
Üdv columba !

fekete vörös - a1IIA (intenzív),
fekete vörös - a1IIB (nem intenzív)

achát vörös - b1IIA (intenzív),
achát vörös - b1IIB (nem intenzív)

Ahol az a és b a sorozatra, 1 a melanin jegyekre, II a lipochrom színre, a nagy A, B pedig a tollazati típusokra, kategóriára utal.

A sárga és a piros szín viszonya olvasatomban 1szerű. Míg a sárga rontja, fakítja a pirosat, addig a piros erősíti a sárgát.

Tisztelettel:

canary1

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2011 jún. 12, 11:05 
Shama írta:
Látjátok feleim hová jutottunk? Aki nem tud arabusul, az ne beszéljen... Sajnálom, hogy columba kérdéseire nincs egyetlen kanáris sem, aki érdemben felveszi a kesztyűt. Kezdjétek újra a tanulást az alapoknál! Egy egy színnel, de ott profi módon. Ismeritek én nem értek a kanárikhoz, és az egészet kezdem feladni, de a színek kialakulása, a színezés, a genetika nem játék! Ezerszer írtam ezekről, de a válasz lényege az volt, hogy kit érdekel! Üdv. Lakó Antal

Anti fel ne add... kezd el Te itt ezen a topikon az alapokat oktatni, biztosan akad majd sok kanárihoz értő aki követni fog és megosztja velünk a tudását, mindannyiunk okulására.
Előre is köszönjük a közreműködésedet.
Helyünk van bőven és Én is kiváncsi lennék a több mint 25o COM által már elfogadott színváltozat kialakulásának folyamatára.

Hozzászólás 2011 jún. 12, 6:42 
Látjátok feleim hová jutottunk? Aki nem tud arabusul, az ne beszéljen... Sajnálom, hogy columba kérdéseire nincs egyetlen kanáris sem, aki érdemben felveszi a kesztyűt. Kezdjétek újra a tanulást az alapoknál! Egy egy színnel, de ott profi módon. Ismeritek én nem értek a kanárikhoz, és az egészet kezdem feladni, de a színek kialakulása, a színezés, a genetika nem játék! Ezerszer írtam ezekről, de a válasz lényege az volt, hogy kit érdekel! Üdv. Lakó Antal

Hozzászólás 2011 jún. 11, 7:48 
kari4312 írta:
Szia Árpi a madár amit bemutattál az egy achát madár dupla faktorú mégpedig vörös és sárga színt hordoz ,tehát kevert színű madár. A fekete madaraknál van vörös fekete és van bronz fekete , ez két különböző szín , tehát helytelenül mondta a Feri , az övé vörös Fekete nem pedig bronz .Az achát madárnak nem kell feketének lenni a csőrnek és a körömnek . tisztelettel kari

Köszönöm a törődést Kari.
Vártam hogy valaki igazságot tesz, mert eléggé elbizonytalanodtam. Eddig az a képlet volt bennem , hogy fekete (vad alak) melanin + piros lipochrom = borz kanári.

Mi a képlete szerinted a " bronznak", és mi a " piros, feketé"-nek?

Mi a viszonya a sárga színnek a pirossal?
Üdv:

Hozzászólás 2011 jún. 10, 15:17 
Szia Lau!
Igaz a kérdésedet áprilisban tetted fel, de mi csak most olvastuk el a Fórumon.
Igen van olyan, hogy a tojónak nem tetszik a hím (ez a jellemzőbb, de valószínűleg fordítva is előfordulhat). Ilyenkor próbálkozni kell más hímmel. Nekünk még nem olyan nagy a tapasztalatunk, de volt olyan nálunk, hogy a 3. pár tetszett meg végül egymásnak. Előfordulhat az is, hogy a tojó még nincs "felkészülve" a tojásrakásra, vagy túlsúlyos, ezért nem szimpatizál a hímmel.
üdv. Gyümölcske

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 134  Következő