Betty írta:
Jancsi mondjuk tetvekre vagy külső élősködőre gondoltam. Igyekszem a tisztaságukra ügyelni, így a kisebb madarakat hetente 2x, a nagyobbakat pedig hetente 1x takarítom és igazándiból megelőzésre szeretném használni.
Az egyik madaram (nagyobb) vakarózik kicsit, de nem tudom, hogy ez most a vedlés miatt van-e vagy lakik a tollában valaki.
Engem a férgek irtása jobban érdekelne. A tetveknél két féle típusra lehet elkülöníteni a dolgot. Biztos van több is, de ami esetünkben meghatározó: Tolltetvek. Na rájuk bármilyen állatgyógyszertárban kapott készítmény tökéletes. Nekem a tetvek díszbaromfik kapcsán jelentenek problémát, pl tolltetű ellen a legalapabb neostomosannal való permetezés totál jó. De lehet kapni egyszerűbb dolgokat, kézi spriccolós piretmix, stb.
Egyébként könnyen rájöhetsz van-e tolltetü a madáron, nézd meg, hogy éppek-e a tollak,vagy meg van rágva? Főleg a szárny alatt, kloáka környékén szoktak összegyűlni a kis dögök.
A másik típus a vérszívó madártetű atka ami viszont nem a madáron tartózkodik, hanem repedésekbe bújik el és éjszaka mászik rá a madárra vért szívni. Na ez az a típus ami kiirthatatlan, csak gyéríteni tudod az állományt. Bármit használsz rá, nem tudod 100%-osan kiirtani. Szinten tartás a kezelési mód..... Többnyire olyan készítményekkel amik madárra nem is kerülhetnek. Az ivermectint pl "kiröhögik". Állatorvosból is megkérdeztem párat, azt mondták esélytelen kiirtani. De főleg baromfinál probléma.