Sziasztok!
Kb 3 hete zebrapinty gazda lettem, egy távoli ismerőstől kaptam 2 kis hímet. A korukat nem tudni pontosan, nála kb május óta voltak. Talán fiatalok. Élénkek, kíváncsiak, vidáman énekelgettek, semmi agresszió nem volt köztük. A Monori börzén vettem 2 tojót nekik. Aki kint volt tudja, hogy sajnos nem volt túl jó idő. Hazahoztam a kis pintyeket, nem látszott semmi gond rajtuk, nagy csiviteléssel üdvözölték az újak a régieket, és viszont. Hiba 1. karantén nélkül összeengedtem őket. Egy rövid kis erőfitogtatás után mindenki békésen eszegetett, nem volt gond. Kaptak Lactifermet az ivóvízbe, volt fürtös köles, homok, csőrkoptató szépia, meg egy kis pinty mag keverék. A 2 lány azaz a 2 új olyan gömböc formájú volt, borzolt tollakkal estére. Kedvük volt, búgtak, ettek ittak, csak gombócok voltak. A lakásban még nem volt fűtés, 18 fok lehetett. Na szóval gömböcök voltak, de élénkek. Hiba 2. Egyik nap adtam nekik reszelt almát kb 1 bő teáskanálnyit a 4 pintynek Lactifremmel megszórva és tettem rá egy kis Quiko papagáj lágyeleséget (szárított tojás, kekszmorzsa, négermag) ezt pillanatok alatt behabzsolták. Utána is vidámak voltak, búgtak, fütyültek. Aztán az egyik nőstény (új) tegnap reggel elpusztult, épp láttam, tekergett a földön egy picit és vége lett. A fenekük mindnek "fostos" egy kicsit. Ezek után a hímek is gömbök és ugyan ugrálnak, meg esznek, de alig szólnak, sokat alszanak. Nagyon nem tetszik ez nekem. Tegnap A-Zig kitakarítottam őket, némi Domestossal, ecettel, és antibiotikumot kaptak az ivóvízbe, és délutánig le voltak takarva egy törölközővel, néha bekukkantottam, ettek, meg aludtak. Délután végre sikerült beindítani a fűtést, picit fütyülgettek, rengeteget ettek, (begydudorodásig) itták az antibiotikumos vizet.
Hát ez a pillanatnyi helyzet. A hibák nagyon nagyok voltak? Vagy valami egész más okozhatta a kismadár vesztét? Eleve volt benne valami? A börzén jól néztek ki, vidám volt az egész csapat ahonnan őket kiválasztottuk. Üdv Sz
_________________ *** Pulipinty ***
|