Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 134  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: kóré beatrix

Hozzászólás 2011 nov. 20, 17:08 
Hello Mindenkinek !

Érdeklődi illetve tanácsot szeretnék kérni:
Egy tojót egy tenyészidőszakban hányszor lehet párba tenni anélkül, hogy bármilyen "károsodás" érné?
Az elválasztás után a tojót mennyi idő után lehet újra párba tenni?

A segítséget előre is köszönöm mindenkinek !!!!

ÜDV.: Betti

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 nov. 20, 11:45 
Valószínűleg az én véleményem éri a legkevesebbet, mert ugye én nem kanárizok, de lehetséges probléma itt az, hogy nagyok kevés a tényleges tiszta vérvonal. Ennek következtében akik "keverik-kavarják" azok egyre biztosabbak abban, hogy nekik van igazuk, mert lám-lám tényleg "kijött" az amit elvártak. Ez is igaz, de csak akkor működik, ha "pancs" madarakkal kísérleteznek, így valóban sok minden kijöhet (még akár az elvárt eredmény is). Amit én sejtek (de persze tévedhetek is), hogy a nagy gond az igazán tiszta vérvonal megtalálásában van (lásd pedigrét kevesen mernek/tudnak adni a madaraik mellé). És ez nem csak a színkanáriknál van így...

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2011 nov. 20, 0:16 
Itt nem arról van szó,hogy valamilyen változatot szeretnénk létrehozni,hanem arról,hogy egy meglévőt erősíteni egy másikkal.
Ez akár honnan nézem pancsolás.
Érthetőbben:pl szép izabellát szeretnék akkor egy kiváló tiszta vérben tenyésztett A-s izabellát egy még jobb B-s izabellával párosítok és biztos,hogy izabellát kapok ha viszont a két tenyészmadár pancsolt akkor az acháttól a barnáig minden lesz a fészekben....
Tovább nem ragoznám mert aki azt gondolja,hogy nem segíteni szeretnék hanem b@szogatni azt úgy sem lehet meggyőzni aki meg nem akarja megérteni az nem is fogja.Vitatkozni meg nem szeretnék semmilyen formában.
számomra tök mindegy milyen színvonalon tenyésztik a színkanárit Magyarországon mert én már 3 éve nem teszem.Úgy érzem a madarászatban egyel magasabb szintre léptem :57:

Hozzászólás 2011 nov. 18, 19:45 
andré írta:
Azért írok egy kis szakmait is :lol:
A színkanáriknál ha keverjük a melanin jegyeket lehetőleg mindig maradjunk sorozaton belül!
A sorozatok:
-fekete
-achát
-barna
-izabella
A melanin jegyek
-normál
-pasztell
-opál
-pheo
-satinet
-topáz
-eumo
-onix
-szürkeszárnyú
-kobalt
-jáspis

Még egy nagyon fontos dolog van.A színkanári tenyésztés(kezdőknek)olyan mint a kártya.Színre színt tegyünk.Piros-feketét piros-feketével piros-achátot piros acháttal stb....
Ne akarjuk kitenyészteni két különböző madárból azt amit már kitenyésztettek.A pancsolás sosem vezet eredményre!
(bocs,hogy belepofáztam de szerintem sokunknak égnek állt a haja ennyi hülyeség hallatán) :93:

Mutációt "kitenyészteni" nem lehet. Tudatos és szándékos tenyésztői akarattal csak mutáció kombinációkat lehet tető alá hozni, ami új fajta színezet eredményez(het) , ami szerencsés esetben tetszést arat. Nem vágom, hogy miért ne tenyésszek ki barna és achát párosítással izabella madarakat (vagy bármi mást ,ami kombináció eredménye).

Szóval "amit már kitenyésztettek" azt nyilván két különböző (féle) madárból tenyésztették ki (ellenkező esetben nem kellett volna "kitenyészteni"), tehát a "pancsolás" vezetett eredményre.

Azt sem igazán értem, hogy mitől sorozat az első négy kategória (a "fekete" nem mutáció, a barna és az achát két független mutáció az izabella pedig egy kombináció) és miért nem (lehet(ne)) sorozat a többi (szatiné, opál stb)?

Hozzászólás 2011 nov. 18, 8:06 
NAMÉGYEGYSZER :lol:
André nem írt olyat,hogy nem szabad keverni a melanin jegyeket!!!
Azt írtam ha keveritek akkor maradjatok sorozaton belül.
Érthetőbben:Feketét feketével barnát barnával stb...

A hozzászólásaim kizárólag a kezdő madarászoknak szólnak(mivel az itt fórumozó színkanáris kollégák többszörös bajnokok nekik úgysem tudok újat mondani a színkanárikról)
Azt még elmondanám,hogy a tudást nem az életkorral mérik!!!Amikor a "nagy öregjeink"tanulták ezt még a színkanárinál volt intenzív vörösrézszínű,palakék meg aranybarna vagy citromizabella stb.A mai világban ez elég hülyén hangzik pedig amit felsoroltam azt egy 1985-ös könyvből merítettem.Régebben nem lehetett mindenféle madarat venni ezért kénytelenek voltak pancsolni egy új változat miatt de az ilyen tendencia felett eljárt az idő!!!A legnagyobb hiba az,hogy mindenféle iránymutatás standart nélkül tenyésztenek még ma is.

Elmondanák még egy storyt levezetés képpen :lol:
-a héten bejött hozzám két színkanáris(az egyik a feketemarcsi mentora)Mind a kettő 70 év körüli.Mikor felszámoltam a színkanári állományom az egyik az összes piros izabellámat a másik pár db fekete fehér opált vásárolt tőlem.Bizniszeltek egymással pár madarat és közben beszélgettek"ha ezt az achátot(fekete-piros)összeteszed ezzel a satinéval(pancsolt narancsos barna)akkor olyan izabellát kapsz,hogy besz@rsz"Erre a másik közölte,hogy a tőlem vásárolt madarakból is nagyon szép izabellákat kapott.
Csak hallgattam csendben és mosolyogtam magamban az egészen....

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2011 nov. 18, 0:16 
feketemarcsi írta:
Andrénak egy amerikai előadás, ahol előkerül pl. az onyx kobalt kanári: http://canarytales.blogspot.com/2009/11 ... anary.html

Megnéztem én ezt a linket és el is olvastam de sehol nem találtam,azt amit te írtál,hogy egy normál madárhoz,hogy a rajzolatot erősítsem egy mutációs madárral kell párosítani,ha mégis írja kérlek másold be nekem vagy írd meg hol írja.

Hozzászólás 2011 nov. 18, 0:04 
feketemarcsi írta:
fric32 írta:
feketemarcsi írta:
Az onyx és a kobalt arra kell, hogy vastagabb legyen az erezet a sárga-feketéknél.

Az opálok meg a fehérek között vannak, mert nagyon szép erős fejük van, ők apa és lánya, velük szeretném erősíteni az fehér szatinék felépítését.

Nekem azt ajánlották pl. hogy az opálhoz achát hímet tegyek, akkor lesz szép a melaninja a fiataloknak.

:12: :09: :57:

Ne röhögj, mert megcsapkodlak!

Amit most írok, azt sürgősen olvasd el, mielőtt kitöli a moderátor!

Szóval tartozok neked egy bocsánatkéréssel a Tóth Sándorral kapcsolatosan, igazad volt, nem kellett volna megvédenem. :wink:

Okés,Marcsi csapkodjál,már annyit kibírtam.
Elfogadom és még annyit idővel rájössz,hogy sok dolog amiket írtam nem az én elméletem szüleménye,hanem sajnos tapasztalat,minden évben reménykedünk de "vederből cseberbe".
Még egy annyit a nagy öregekről,hogy felettük eljárt az idő és sajna tök butaságokról beszélnek ,mert most színesekben olyan mutációk vannak,hogy ők anno azokhoz nem is lehet tapasztaltuk és Marcsi ne higgyél el mindenkinek mindent,hanem mivel szeretsz net előtt lenni,inkább olvas.
Egy másik dolog,amiket te írsz milyen madaraid vannak az egy dolog,hogy mit látsz a madáron itt a színre gondolok ,de hány generációra visszamenőleg tudod a származását?
Na itt van a kutya elásva.

Nem tudom azt is ki mondta neked,hogy egy onix meg a kobalt rakjál össze sárga feketével hogy a normál madárnak erősebb erezete legyen.
A kobalt egy mutációs madár én pl,sárga feketét raknál a kobaltokhoz hogy a kobalt rajzolatát erősítsem.
Téged a nagy öregek nagyon bevisznek az erdőbe.
Ja ehhez még hozzáfűzném,sajna vannak neked zöldjeid de azoknak se valami kitűnő a rajzolata,vagyis itt már a kiindulás se okés,azokból én se tudnék valami nagyot alkotni és ezt csak leírom,hogy legyél tisztába.
Remélem amit írtam nem találsz semmi sértőt hanem elgondolkodol vajon miért is írtam és az öregek neked mit mondtak,mert igazából ezt a témát nem szeretném túlragozni.

Hozzászólás 2011 nov. 17, 23:48 
andré írta:
A színkanáriknál ha keverjük a melanin jegyeket lehetőleg mindig maradjunk sorozaton belül!
A sorozatok:
-fekete
-achát
-barna
-izabella
A melanin jegyek
-normál
-pasztell
-opál
-pheo
-satinet
-topáz
-eumo
-onix
-szürkeszárnyú
-kobalt
-jáspis

Még egy nagyon fontos dolog van.A színkanári tenyésztés(kezdőknek)olyan mint a kártya.Színre színt tegyünk.Piros-feketét piros-feketével piros-achátot piros acháttal stb....
Ne akarjuk kitenyészteni két különböző madárból azt amit már kitenyésztettek.A pancsolás sosem vezet eredményre!
(bocs,hogy belepofáztam de szerintem sokunknak égnek állt a haja ennyi hülyeség hallatán) :93:

Kösz André,hogy leírtad helyettem mert ha én írom akkor tudod .....

Hozzászólás 2011 nov. 17, 15:14 
feketemarcsi írta:
Viszont itt lépten-nyomon az derül ki, hogy egy bizonyos színhez tartozó madarak nagyon közeli rokonok, csak ez nem derül ki a gyűrűjéből, a legtöbbhöz nincs törzslap. Én mindenkitől meg szoktam kérdezni, de hogy adjak-e, de általában az a válasz, hogy az meg minek.

Ha én kérek, akkor meg nem tudnak adni, arra ugyan szerencsés esetben emlékeznek, hogy melyik a szülő, de nagyszülőre már tuti nem. :cry:

Én totál kezdő létemre elsőre elkértem tőled a származási "lapot"... pedig akkor még meg sem fordult a fejemben a továbbtenyésztés gondolata.

Sztem ennek (hogy legalább a nagyszülőkig visszamenőleg tudják bizonyítani a felmenőit) alapnak kellene lennie. Főleg, ha tenyésztési célra vesz az ember madarat. Sajnálom, ha ez nem így működik valójában :(

Hozzászólás 2011 nov. 16, 22:50 
A sorozatok:
-fekete
-achát
-barna
-izabella
A melanin jegyek
-normál
-pasztell
-opál
-pheo
-satinet
-topáz
-eumo
-onix
-szürkeszárnyú
-kobalt
-jáspis

Hozzászólás 2011 nov. 16, 22:33 
HÚÚÚÚ Wazze!
Ezt a zagyvaságot amit itt összehordtak!
Kedves kezdő kanárisok!
Ha igazán jellegtelen pancsolt madarakat szeretnétek akkor nyugodtan kövessétek az alant felsorolt dolgokat! :41:

Hozzászólás 2011 nov. 16, 22:27 
feketemarcsi írta:
Az onyx és a kobalt arra kell, hogy vastagabb legyen az erezet a sárga-feketéknél.

Az opálok meg a fehérek között vannak, mert nagyon szép erős fejük van, ők apa és lánya, velük szeretném erősíteni az fehér szatinék felépítését.

Nekem azt ajánlották pl. hogy az opálhoz achát hímet tegyek, akkor lesz szép a melaninja a fiataloknak.

:12: :09: :57:

Valódi név: Molnár Tamás

Hozzászólás 2011 nov. 16, 12:51 
Köszi Marcsi lágykaja is van nekik csak hogy vegyek-e még valamit?
Tegnap takaritás,fertőtlenités közben találkoztan 1 dagi tojóval és remélem jol csinálom levettem a napi mag adagot a felére+minden nap alma vagy sárgarépa?

Hozzászólás 2011 nov. 16, 12:38 
Sziasztok mit szerezek be még a beindításra,van Juventa Columba,E-vitaminom.
Vagy elég ennyi?

Hozzászólás 2011 nov. 14, 23:28 
Idézet:
A zöldekből, de azt nem veszik meg. :cry:

Azért nem annyira mindenfélék, mert a sárga achátok kellenek a sárga szatinékhoz, mert a sárga szatiné, achát és izabella az keverhető egymással, a fehér alapúak meg kellenek a fehér szatinéhoz, amit egy sárga achát hím hordoz, ezért fenn kell tartani egy olyan vérvonalat a fehér alapúakból, amit időnként keverhetek a fehér szatinét hordozó sárga achát vonalhoz, mert ki akarom belőle pucolni a sárga színt, ezért a fehér szatiné utódka szeretném mindig a fehér alapú vonalhoz párosítanik, fehér szatinét meg nem olyan egyszerű szerezni, de az én fehér szatiné tojóimtól mindig lesznek első generációban normál tojók és szatiné hordozó hímek, amiből a tisztán fehér alapúakat fogom meghagyni, a keverteket nem.

Mindegy, elsőre kicsit bonyolultnak hangzik, meg nem jövőre lesz belőle amit szeretnék, de nem hajt a tatár.

Ok ok, de ott van az opál, az onix és a kobalt????

Hozzászólás 2011 nov. 14, 18:52 
feketemarcsi írta:

Baktériumra jó, ha az okozza a problémát, vírusra, gombára nincs hatással.

Vírusra semmi nincs hatással maximum ha vakcináznál legyengített vírusokkal, amit a kanári esetében nem igen lehet.......

Hozzászólás 2011 nov. 14, 18:49 
Tamás08 írta:
Ha a madaraim mindig ezt a dús négermagban gazdag keveréket eszik lesz tőle valami bajuk:Witte Molen Kanári Super vagy csak annyi hogy fütyölnek tőle mint gép? :o

bajuk nem lesz csak maximum elhíznak és nem tudod tenyésztésbe venni őket, de a tenyésztésbevétel előtt fokozatosan növelheted a mennyiségét csak figyeld a kondit!

Hozzászólás 2011 nov. 14, 18:47 
feketemarcsi írta:
Nem rontottad el, csak kissé provokatívnak tűnt a kérdés.

Érdekes gondolat, bár szerintem az intenzív, nem intenzív nem szó szerint értendő, mert inkább a tollszerkezetre utal, mint a színre.

Tehát miért ne lehetne rövidebb tollú "intenzív" vad kanári......

Hozzászólás 2011 nov. 14, 18:33 
feketemarcsi írta:
Kialakult a következő szezon csapata. Vélemény?

1. A lentebb látható sárga achát intenzív hím és a Szilárdtól cserélt nem intenzív sárga szatiné tojó.

2. Az előző hím második tojója a szintén nem intenzív sárga szatiné, lentebb látható nálam kelt madár.

3. Fehér opál hím és a lentebb látható fehér szatiné tojó.

4. Sárga achát nem intenzív hím, sárga szatiné intenzív tojó.

5. Fehér achát intenzív hím, fehér opál tojó, a 3. hím lánya, lent kép is van róla.

6. Az előző hím és egy nem intenzív zöld, de fehér alapú tojó, az előző tojó tavalyi féltestvére.

7. Fehér szatiné hordozó sárga achát hím, nem intenzív, sárga achát tojó.

8. Az előző hím és egy fehér-fekete intenzív tojó.

9. Sárga achát hím és sárga opál tojó, a lent látható 4 testvér szülei.

10. Tóth Sándor féle sárga-fekete hím, Pákozdi Karoly féle feket onyx tojó.

11. Tavalyi olasz hím (Sacile-i szerezmény), fekete onyx tojó.

12. Idei olasz hím (Sacile-i szerzemény), kék kobalt tojó

13. Sárga-fekete hím intenzív, sárga-fekete tojó nem intenzív

14. Sárga fekete onyx hím nem intenzív, sárga-fekete onyx tojó intenzív

15. Sárga achát hím, sága-fekete tojó

16. Szatiné hordozó sárga-fekete hím nem intenzív, sárga achát tojó intenzív

Szóval ez a csapat, melléjük még 8 roller tojó csatlakozik február-márciusi indulással.

A párok kialakításába inkább nem mennék bele, de azt azért megjegyezném, hogy ebben a formában nem lehet normálisan tenyészteni, hogy mindenféle madaraid vannak. Vajon mi a célod? Melyik madárból akarod a legjobbat kihozni?

Hozzászólás 2011 nov. 11, 2:01 
Ha a madaraim mindig ezt a dús négermagban gazdag keveréket eszik lesz tőle valami bajuk:Witte Molen Kanári Super vagy csak annyi hogy fütyölnek tőle mint gép? :o

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 134  Következő