bugbite írta:
Sziasztok,
Én nem vagyok tenyésztő talán ezért számomra jobban érthető amit Béla írt. Én is egyenként probálok jobb madarakat szerezni és remélem egyre jobbakat. Nem tudom jobb lenne-e, ha kezdésnek az ember rögtön nagyszámú kiváló és értékes madarat szerezne...(((Ezzel nem azt akartam mondani, hogy az olcsó kanárival lehet kisérletezgetni a tartást illetően, de ha egy költés nem sikerül mégsem olyan nagy a kár.)))
Lenne egypár kérdésem is hozzátok, költés közben fürödhet-e a tojó vagy sem? Olvastam dorombolótól arról, hogy abbahagyhatja a madár a költést emiatt. Másrészt a fészekben emeli a páratartalmat ami kedvező lehet a kelés szempontjából.
Mennyi ideig hagyhatja magára a tojó a tojásokat? (((Japán fürjeknél német tenyésztők javasolják hogy a keltetőt naponta 5 percre szellőztessük át alaposan, a tojások lehülése kedvező a kelésre és a fiókák is erősebbek lesznek. TUDOM a kanári nem fürj, de a tojásszám stb miatt igazi kiértékelhető kisérleteket evvel a fajjal végeztek.)))
Üdv:
Péter
Szia, bugbite!
Nem mondtam soha, hogy egyből milliókat kell beleölni a madártartásba, nem is szabad! Kiállításokon, börzéken, tenyésztőktől kb.5000ft-ért már lehet normális madarat venni. Nem hiszem, hogy kereskedésekben olcsóbban meg lehet kapni, a minőségről nem is beszélve. Semmi probléma nincs azzal, ha egy-két madarad van és fokozatosan építed fel az állományodat, de ha módodban áll, és nem is kerül többe, megfelelő helyről szerezd be.
Költés közben fürödhet a tojó vagy nem?
Mindenki a saját tapasztalatát írja le, senki sem akar a másiknak rosszat. Én a kotlás félidejében berakom nekik a fürdővizet, idáig ebből problémám nem volt.
Mennyi ideig hagyhatja a tojó a tojásokat magára?
Természetesen még eszik, iszik, fürdik, dolgát végzi, addig ebből nincs semmi probléma.
A fekete-piroson belül, eltérő melanin jegyekkel rendelkező madarak keresztezhetőek-e?
Keresztezhetőek, de nem mindegy hogy mit, mivel. Erről Gyepszi fog bővebben írni.
Spirit, az általad kiválasztott madár egy rosszul színtáplált kanári. Azt tanácsolnám, ha úgyis mindegy a színe, akkor szét kellene nézned a szomszédban is.
Béla, légyszíves keresd már ki azt a hozzászólásomat, ahol leszóltam a madaraidat!