Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 134  Következő
Szerző Üzenet
Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2011 ápr. 11, 18:01 
Szép jó napot mindenkinek,Árpád Pheo-ino szabadon és recesszíven öröklődik,a pheo különleges mintázata a fekete melaninredukálásán, és a barna melanin maximális kifejeződése által jön létre.
Jellegzetessége a piros színű szem ami az eu melanin megfogyatkozásával magyarázható, Erős kontrasztú pikkelyezettség tipikus a pheóknál , melyet a melanin kis tollak szegélyében való lerakódása /kiválása / idéz elő Tehát a tollakban a tollszár kivilágosodik és a melanin a tollak végében rakódik le. a pikkelyezettség egyenletes elosztást mutat . A csőr tövénél kell kezdődnie és kiterjed a test oldalaira . A pheok mind a négy melanin csoportban tenyészthetők ,de csak a barna madarak mutatják a kívánatos hatást . A toll alá fújással állapitjuk meg a madár milyenségét tehát ha fekete az alj tollazat akkor fekete pheoról beszélünk, ennek a pheo melaninja a leg sötétebb ha szürke az alj tollazat akkor beszélünk achátról . Ha barna az alj tollazata akkor barnáról beszélünk, ha bézs színű vagy /antracid/ gyöngy szürke ,akkor izabbela pheo ezt a kedvedért írtam le Árpád mert mondtad hogy nem értesz a kanárihoz, amit fejtegettünk az a melanin kanáriknál a mutációk öröklődése , A melanin jegyek öröklődésénél tekintsünk el a különböző mutációk és örökítőik egymás közötti keresztezésének eredményétől. a normál madár x normál minden utód normál madár lesz az öröklés menete szabad , Pasztell madár tulajdonsága nemhez kötötten öröklődik, mindegy hogy a tojó a pasztell vagy a hím , pasztell hím x normál tojó ,vagy normál hím x pasztell tojó vagy pasztell hím x pasztell tojó stb az opál szabadon és recesszíven öröklődő tulajdonság folytatjuk

Hozzászólás 2011 ápr. 11, 10:40 
Kedves madarász társak, a plakát színkanáris változatát keresnénk.
Tudna valaki segíteni, hol szerezhető be elérhető áron.
Kép
Köszönettel:Bujdosó Tamás.

Hozzászólás 2011 ápr. 10, 15:32 
kari4312 írta:
,tehát az igazság ott van hogy 100%-kos tiszta vérű madarakkal kell dolgozni , tehát kobalt madarat kobalt madárral , vagy pheo madarat pheo madárral , párosítjuk akkor nem ér bennünk meglepetés .

HA ez a két gén (kobalt és pheo) rec. öröklődésű, akkor ez lehetséges, hiszen már a két, rec fenotípust mutató madár párosításakor biztosan 100% tisztavérű (génű) utódokat kell kapnunk a kerdéses gén vonatkozásában. Ez esetben nincs is szükség több generáció párosítására.
Viszont ismét vissza utalnék Fekete CS. és jómagam korábbi intelmére , miszerint domináns fenotípus tekintetében soha, de soha nem lehetünk 100%ig biztosak a 100% os tisztaságban , mert rec, gének bujkálására mindig marad egy kis esély. Semennyi generáció nem garantálja a megkérdőjelezhetetlen tisztaságot.

Hozzászólás 2011 ápr. 10, 15:19 
columba írta:
......azt sem tudom, hogy milyen az a kobalt kanári . Nagyon fohászkodom, hogy az egy autoszomális rec. gén legyen mert különben égek, mint a Reichtag. :oops:

Hoppá! Már égek is ! Valójában autosex tulajdonságra gondoltam, de az ujjaim mást gépeltek le.

Kedves Kari! Nem udvariasságból írtam, hogy nem értek a kanárihoz. Tényleg nem. Az sejtem, úgy sejtem, hogy a pheo az olyan melaninos változat ,amikor a fekete eumelanin kiesik, de a barna pheomelanin zavartalanul megjelenik, és ettől olyan barna pikkelyesnek tűnik a madár. A pheo-ság tekintetében tök mindegynek tűnik ahogy sárga vagy fehér az alap. Ehhez képest miben különbözik a "barna" ? Ez a két dolog hogyan öröklődik? Autoszomál, vagy autosex, recesziven vagy dominánsan?

Hozzászólás 2011 ápr. 10, 14:17 
Szép jó napot mindenkinek , ahogy a Feri írta a genetikát levezetni papiron egy dolog és a gyakorlatban más ,tehát az igazság ott van hogy 100%-kos tiszta vérű madarakkal kell dolgozni , tehát kobalt madarat kobalt madárral , vagy pheo madarat pheo madárral , párosítjuk akkor nem ér bennünk meglepetés . Tisztelettel Kari

Hozzászólás 2011 ápr. 10, 14:01 
szia Árpi amit leírtál az helyes és értjük ,de nem erről van szó amit én feszegetek ,amit én tapasztalok a tenyésztés során pld van egy PHEO hímem és van egy barna tojóm ,a hím az száz százalékos pheo sárga vérvonal , itt kapok a fészekben négy barna sárga madarat, tehát egy pheo-t sem ebből a fészekből hagyok egy tojót és egy hímet , a tojót összerakom egy pheó hímmel , itt kapok a négy madárból , két pheo madarat és két sárga barnát , tehát a tojó pheo hordozó , de ha nem kapok egyetlen párosításból sem akkor a tojó nem pheo hordozó csak az amit mutat , erről beszéltem én és ezt lehet érteni ezt magyarul írtam le ,ha a barna hímet párosítjuk ami ugyebár pheo hordozó vissza párosítjuk ,pheo tojóval ,
ugye a fiatal hímek azok mind pheo hordozók ,mert a hím örökíti a tulajdonságot , itt ebből a párosításból mindég kapok pheo -kat van olyan fészek amiben három pheo is lessz ,tehát elöbb kapok pheo madarakat mintha tojó hordozóval dolgoznák ami amint mondtam csak a tenyésztés során mutatkozik meg hogy hordozó vagy sem , ha két hordozót rakunk párba itt ugyebár mind a két madárnak 50%kos pheo madárnak kellene lenni , ha a tojó hordozza a phaeo tulajdonságot akkor egy fészekben kapok egy pheo madarat a többi mind sárga barna lesz , legjobb esetben kaphatok két pheo madarat de ez ritkább , ha két fheo madarat rakunk össze akkor viszont 100% pheo madarakat kapunk , Tisztelettel kari

Hozzászólás 2011 ápr. 9, 17:41 
Kedves kanári Tenyésztők!

Nem szeretnék hálátlannak tűnni, ezért musz... be kell vallanom, hogy konkrétan a kanári tenyésztéshez nem (sem) értek. Azt sem tudom, hogy milyen az a kobalt kanári . Nagyon fohászkodom, hogy az egy autoszomális rec. gén legyen mert különben égek, mint a Reichtag. :oops:
Annyit ígérhetek, hogy figyelek, és ha valaki eretnek gondolatokkal jön elő általános genetikával kapcsolatban , majd sikítok.

Nincs valakinek a polcon egy nélkülözhető fekete /fehér, nem tarka szűz tojója?
Vagy, egy ezüst lizard? Üdv:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2011 ápr. 9, 16:45 
crayfish írta:

Mint kezdő kanáris, aki csak tanulgatja a szakmát, nagyon meg köszönném nektek!!! Hatalmas segítség lenne!!!! Ezzel tényleg teljes lenne a fórum. Előre is köszönöm szépen! Gondolom sok más hasonló társam szívesen tanulna tőletek.

Van még egy lehetőség a tanulásra, mégpedig a "Magyar Madarász" előfizetése, ebben is rengeteg kanáríval kapcsolatos infórmáció van, ráadásúl színes képekkel bemutatva.
Megrendelhető e-mailban az idre@idre.hu címen.

Valódi név: Takács Chris

Hozzászólás 2011 ápr. 9, 14:34 
fric32 írta:
Üdv,Karcsi és Árpád.

Ez a téma nagyon jó dolog és szerintem érdemes ezeket a dolgokat olyan módon kitárgyalni,hogy érthető legyen a mindenki számára,vagyis úgy fogalmazzuk meg,írjunk a szavak mellé laikusoknak is érthető mondatokat.
Vagyis kezdjük el a témát boncolgatni,olyan irányból,hogy bizonyos párosítások lépcsőzetes leírását is leelemezzük.
Én nagyon szeretném ezt a témát,elemezni,mert valamiért erről nagyon sokan nem is beszélnek,igaz soknak fogalmuk sincs,igaz én se vágom a genetikát olyan módban levezetni ahogy az Árpi megtette betűkkel és számokkal,meg 3 jel,stb,de gyakorlatba annál inkább.
Ha pl.ez a dolog elindul,rengeted kérdésem lesz és válaszom is,mert saját véleményem szerint a genetikát levezetni papíron egy dolog és gyakorlatba más,de azt a későbbiekben kifejtem,mire is gondolok.

Mint kezdő kanáris, aki csak tanulgatja a szakmát, nagyon meg köszönném nektek!!! Hatalmas segítség lenne!!!! Ezzel tényleg teljes lenne a fórum. Előre is köszönöm szépen! Gondolom sok más hasonló társam szívesen tanulna tőletek.

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2011 ápr. 8, 22:19 
Üdv,Karcsi és Árpád.

Ez a téma nagyon jó dolog és szerintem érdemes ezeket a dolgokat olyan módon kitárgyalni,hogy érthető legyen a mindenki számára,vagyis úgy fogalmazzuk meg,írjunk a szavak mellé laikusoknak is érthető mondatokat.
Vagyis kezdjük el a témát boncolgatni,olyan irányból,hogy bizonyos párosítások lépcsőzetes leírását is leelemezzük.
Én nagyon szeretném ezt a témát,elemezni,mert valamiért erről nagyon sokan nem is beszélnek,igaz soknak fogalmuk sincs,igaz én se vágom a genetikát olyan módban levezetni ahogy az Árpi megtette betűkkel és számokkal,meg 3 jel,stb,de gyakorlatba annál inkább.
Ha pl.ez a dolog elindul,rengeted kérdésem lesz és válaszom is,mert saját véleményem szerint a genetikát levezetni papíron egy dolog és gyakorlatba más,de azt a későbbiekben kifejtem,mire is gondolok.

Hozzászólás 2011 ápr. 8, 20:40 
kari4312 írta:
a kanárinál mindég a hím az örökítő a tojó pedig csak az amit mutat .
Idézet:

Ez így, ennyire általánosítva és egyszerűsítve biztosan nem igaz. A tojó általában épp úgy örökít mint a hím, egyetlen helyzet kivételével.
A tojó autoszex módon öröklődő tulajdonságot a lányaiba nem örökít. Azaz, a tojó fiaiba örökítí azt az autosex tulajdonságot is , amit fenotípusosan mutat. Azaz minden tojó , minden autosex tulajdonságát kizárólagosan az apjától örökli.

kari4312 írta:
...ha a hím kobalt a tojó vörös fekete , .....

......ha a hím kobalt, és a tojó nem kobalt.... csak hogy mindenki értse a lényeget.

kari4312 írta:
a tojok amit mutatnak de lehet köztük kobalt hordozó is a tenyésztés során válik el hogy dobott e kobalt madarat , mert a tojónak van egy x kromoszóma és egy y kromoszómája az y kromoszóma nem tudjuk hogy mit hordoz magában , csak a tenyésztés során derül ki.

Kari, szembe mész saját magaddal! Tojók nem lehetnek autoszex tulajdonságot rejtve hordozók! Tudjuk, hogy mit hordoz a tojók Y kromoszómája. Gyakorlatilag semmit!

Az különösen veszélyes helyzet, amikor egy állítás részigazságokat is tartalmaz, mert a gyanútlan olvasó az alapján mindent elhisz.

Kari! Feltételezem, hogy jól gondolkodsz , de a magyar megfogalmazásaid rosszul sikerültek, muszály (muss sein) volt kiegyenesítenem a mondanivalódat nehogy mások félre érthessék. Üdv.

Hozzászólás 2011 ápr. 8, 18:54 
Szép jó napot mindenkinek,nagyon jó dolgokat feszegettek itt az öröklődésről és színekről,Feri leírta az ő tapasztalatait a tenyésztés során , de hozzá tennék én még valamit amiről nem beszéltetek, a kanárinál mindég a hím az örökítő a tojó pedig csak az amit mutat .Tehát ha a hím kobalt a tojó vörös fekete akkor a fiataloknál a hímek kobalt hordozok, a tojok amit mutatnak de lehet köztük kobalt hordozó is a tenyésztés során válik el hogy dobott e kobalt madarat , mert a tojónak van egy x kromoszóma és egy y kromoszómája az y kromoszóma nem tudjuk hogy mit hordoz magában , csak a tenyésztés során derül ki. A piros mozaik achátoknál pedig aszt kell tudni , hogy mind opál hordozók mert ezekből tenyésztették ki a szép ezüst piros mozaik achátokat , tehát belevitték az opálokat és így szép ezüstös csillogású madarak lettek tehát nem meglepő hogy opálokat dobnak a madarak.Tisztelettel kari

Hozzászólás 2011 ápr. 7, 0:59 
columba írta:
Szevasz Feri!
F Csaba prímán megválaszolta a kérdést, de had világítsak rá a dologra egy másik írányból is.
Feldobsz egy érmét ,és az mondjuk a fej lesz. HA ugyan azt az érmét másodszor is feldobod , akkor nagyobb eséllyel lesz a második feldobáskor írás, vagy ugyan csak 50-50% az esélye mindkét oldalnak? (Ez rávezető kérdés volt.)

Mindenki tudja, úgy tudja, hogy két rec. hordozó párosításakor az utódok negyede (25%)a kérdéses rec tulajdonságot fenotípusosan mutató homozigóta lesz,
de a bekövetkezett eredmények ritrán mutatják ez előzetesen elvárt arányokat. Mert nem ez a lényegi megközelítés! Nem az utódok arányait, hanem az utódok esélyeit tudjuk kiszámolni. Ad abszuldum, hangsúlyozom: AD ABSZULDUM!, semmilyen extrém utódmegoszlás nem lehetetlen, csak extrém kicsi a megvalósulás esélye. Azaz: 100 % domináns utód sem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy a szülők nem rec "valami" hordozók, és 100 % rec "valami " bekövetkezése sem teljesen lehetetlen.

Ha átformáljuk a szabályt oly módon, hogy minden egyes megszülető példánynak 25 % az esélye, hogy homo rec., jelen esetben opálként , és 75 % az esélye hogy nem opálként lássa meg a napvilágot, akkor könnyebb értelmezni BÁRMILYEN furcsa, nem várt utódmegoszlást.
Üdv.

Üdv:Árpád!!!

Nagyon jó a te oldali megközelítésed is,mert mivel fekete-piros kobalt színkanárikat tenyésztek,az idén is sok érdekes dolgot figyelhettem meg az kikelt fiókák számán és az arányokba.
Csak egy pár pl:

Volt olyan párom ahol 1 fészekben 5 tojásból 4 db hordozott dobtak.Ezen egy kicsit csodálkoztam,lehet a ki nem kelt tojás lett volna kobalt.
Ugyanez a pár a 2-ik fészekben 5 tojásból 3 kobalt lett 2 hordozó.
3 fészekben pedig 5 tojásból csak 3 kelt ki de azok mint kobaltok lettek.

Itt a hím volt a Kobalt "B" a tojó meg kobalt hordozó "A".

Ha most ezeket figyelembe vesszük elég érdekes a fészekaljak közötti különbségek,ráadásul ennek a párnak a fészektestvéreit is párban állítottam,ott ezt kaptam:

Itt a Hím volt kobalt "A" a tojó meg kobalt hordozó "B".A testvérek pont az ellenkező nemmel voltak fészektestvérek.

Ennek a párosításnak az eloszlása:

1 fészekalj 5 tojás 1 db kobalt 4 db hordozó
2 fészekalj 5 tojás 2 kobalt 2 hordozó
3 fészekalj 5 tojás 2 kobalt 1 hordozó.

Van még sok példa mert ez csak 2 pár,mivel egy szezonba nem párban tenyészetek ezek az arányok változnak minden párnál.
Vagyis a papírforma és mikor melyik párosításnál hogy találkoznak a kromoszómák az megint egy másik dolog,igaz ha ezt valaki meg tudja mondani előre az nagyon jó dolog lenne,arányokra felbontva.

Hozzászólás 2011 ápr. 7, 0:20 
Fekete Csaba írta:
Az, hogy 6 generációra visszamenőleg ismered a madarad felmenőit sajnos semmit nem jelent. A receszív tulajdonságok akárhány generáción keresztül rejtve maradhatnak és öröklődnek. Természetesen minél több generáción keresztül marad rejtve valami, annál nagyobb az esély arra, hogy elveszik, de nincs olyan generáció szám, aminél biztosra állíthatod, hogy egy recesszív gén eltűnt. Én biztos vagyok abban, hogy a kérdéses esetben mindkét szülő opál hordozó volt. 10 fiókából statisztikailag két és fél kellett volna, hogy opál legyen, de ilyen kis számoknál és amikor a biológia is belép a játékba, akkor ez nem sokat jelent. Szóval két opál hordozótól az teljesen normális, ha csak 1 opál lesz 10-ből.
Ha biztosan akarod tudni a tojód genotípusát, akkor tedd össze egy opál madárral. Ebben az esetben kb az utódok fele opál kellene, hogy legyen. Mivel az opál autoszómális recesszív, muszáj, hogy neked is mindkét madarad hordozó legyen.
Igazából ezért is nem nagyon lehet szidni a tenyésztőt, aki például Timbának eladta a madarakat. Lehet, hogy neki sem volt fogalma arról, hogy a gén benne volt a madarakban. Ha Te eladtad volna a kérdéses tojódat, vagy a fiókáit akkor azt mondtad volna nyugodt szívvel a vásárlónak, hogy nincs opál faktor a madarakban, pedig úgy tűnik mégis, és valószínűleg a kis opál madarad 9 testvéréből kb 6 opál hordozó, tehát azokat eladva is meglepetést okozhattál volna a vásárlónak, ha az az egy opál madár nem kelt volna mellettük.

Értem én a papírformát meg a genetikát is nagyjából,pont ezért dobtam fel ezt a kérdést,amit nagyon jól megválaszoltál.
Ez a megfejtés azt bizonyítja,hogy vannak esetek amikor,a tenyésztő bizonyos dolgokról nem tehet,mert igazából nincs tudatába és ha elad egy ilyen madarat,jó magyar szokás szerint ha véletlenül esik egy olyan fióka akkor elkezdik köpdösni,az másik kérdés ha tudd róla és nem mondja az egy másik felállás. :72:
Végre vannak olyan hozzáoszlások,amikből lehet okulni és nem egymás ócsárolása a lényeg.
A tenyésztés igazából erről,szól igaz ezt a dolgot egy másik oldalról vezettem fel,pont azért mert ha én írom le,mivel egyesek hiteltelené próbáltak tenni ezen a fórumon akik még nyúlcipőbe járnak így mivel ti írtátok,meg sokkal hitelesebb.

Itt egy link,az opál faktoról:

http://www.canaricultura.es/articulos/opal.pdf

Hozzászólás 2011 ápr. 6, 21:27 
Szevasz Feri!
F Csaba prímán megválaszolta a kérdést, de had világítsak rá a dologra egy másik írányból is.
Feldobsz egy érmét ,és az mondjuk a fej lesz. HA ugyan azt az érmét másodszor is feldobod , akkor nagyobb eséllyel lesz a második feldobáskor írás, vagy ugyan csak 50-50% az esélye mindkét oldalnak? (Ez rávezető kérdés volt.)

Mindenki tudja, úgy tudja, hogy két rec. hordozó párosításakor az utódok negyede (25%)a kérdéses rec tulajdonságot fenotípusosan mutató homozigóta lesz,
de a bekövetkezett eredmények ritrán mutatják ez előzetesen elvárt arányokat. Mert nem ez a lényegi megközelítés! Nem az utódok arányait, hanem az utódok esélyeit tudjuk kiszámolni. Ad abszuldum, hangsúlyozom: AD ABSZULDUM!, semmilyen extrém utódmegoszlás nem lehetetlen, csak extrém kicsi a megvalósulás esélye. Azaz: 100 % domináns utód sem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy a szülők nem rec "valami" hordozók, és 100 % rec "valami " bekövetkezése sem teljesen lehetetlen.

Ha átformáljuk a szabályt oly módon, hogy minden egyes megszülető példánynak 25 % az esélye, hogy homo rec., jelen esetben opálként , és 75 % az esélye hogy nem opálként lássa meg a napvilágot, akkor könnyebb értelmezni BÁRMILYEN furcsa, nem várt utódmegoszlást.
Üdv.

Valódi név: K.-né T. Tímea

Hozzászólás 2011 ápr. 6, 11:49 
Fekete Csaba írta:
...Igazából ezért is nem nagyon lehet szidni a tenyésztőt, aki például Timbának eladta a madarakat.

Nem szidom én, dehogy is! Sőt! :lol:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2011 ápr. 6, 9:02 
Az, hogy 6 generációra visszamenőleg ismered a madarad felmenőit sajnos semmit nem jelent. A receszív tulajdonságok akárhány generáción keresztül rejtve maradhatnak és öröklődnek. Természetesen minél több generáción keresztül marad rejtve valami, annál nagyobb az esély arra, hogy elveszik, de nincs olyan generáció szám, aminél biztosra állíthatod, hogy egy recesszív gén eltűnt. Én biztos vagyok abban, hogy a kérdéses esetben mindkét szülő opál hordozó volt. 10 fiókából statisztikailag két és fél kellett volna, hogy opál legyen, de ilyen kis számoknál és amikor a biológia is belép a játékba, akkor ez nem sokat jelent. Szóval két opál hordozótól az teljesen normális, ha csak 1 opál lesz 10-ből.
Ha biztosan akarod tudni a tojód genotípusát, akkor tedd össze egy opál madárral. Ebben az esetben kb az utódok fele opál kellene, hogy legyen. Mivel az opál autoszómális recesszív, muszáj, hogy neked is mindkét madarad hordozó legyen.
Igazából ezért is nem nagyon lehet szidni a tenyésztőt, aki például Timbának eladta a madarakat. Lehet, hogy neki sem volt fogalma arról, hogy a gén benne volt a madarakban. Ha Te eladtad volna a kérdéses tojódat, vagy a fiókáit akkor azt mondtad volna nyugodt szívvel a vásárlónak, hogy nincs opál faktor a madarakban, pedig úgy tűnik mégis, és valószínűleg a kis opál madarad 9 testvéréből kb 6 opál hordozó, tehát azokat eladva is meglepetést okozhattál volna a vásárlónak, ha az az egy opál madár nem kelt volna mellettük.

Hozzászólás 2011 ápr. 6, 1:24 
Fekete Csaba írta:
Elnézést, hogy beleszólok a kanárisok dolgába. Az opál az egy autoszomális recesszív mutáció. Ezért Timba mindkét madara kell, hogy hordozza az opál faktort, különben nem kelhetett volna opál fióka.

Üdv.Csaba!!!

Természetesen semmi gond nagyon helyes az észrevételed,mert tényleg opál madár max 2 hordozótól eshet,ha opál a cél a legeredményesebb párba állítási módszer Opál x opálhordózó,ha tényleges több opálfiókát akarunk kapni.
Itt azért én amit kiemelnék,hogy a Timba 100% ezeket achát mozaiknak vette és arra is számított,hogy majd achát fiókái kelnek,az ő esete szerencsés mert őrül neki,de nem mindenki így reagálná le ha ezek keltek volna.
Viszont én nekem is volt egy érdekes tapasztalatom,amin mai napig elmélkedek és azt is tudom,hogy az ami papíron van nem mindig működik 100%.
Pl.2008 ősszén az az Európa bajnokságról vásároltam több madarat,itt ami érdekes egy fekete piros intenzív hím.

Párba tettem egy "B" tojóval lett 3 fészekalj fióka,
az 1 fészekaljba 2 db fióka kelt,
a 2 -ba 4fióka,
3--ban 4 fióka.

Most papír szerint opál fióka csak abban az esetbe kelhet ha mindkét szülő,opál hordozó,ami oké.

Na de én a tojóról,6 generációval visszamenőleg tudom a származását,igaz a hímnek nem vagyis a tojó az tuti fekete piros volt visszamenőleg 6 generáción az őseit tudom mert nálam keltek.

Az lenne a kérdésem,a 10 db fiókából,minek alapján kaptam azt az 1 db opált?
A tojó,hogy nem volt hordozó az tuti,a hím az lehet azt nem tudom,a másik 9 fióka is fekete piros volt,ha van ötleted szívesen fogadom mert én ezen agyaltam csak nem jöttem rá a titok nyitjára.

Üdv:Fric32

Valódi név: K.-né T. Tímea

Hozzászólás 2011 ápr. 5, 23:22 
gutiz írta:
Na és a lényeg, hogy ne színezd őket még a fészekben!!!!!!

Oké! Ezt is megtanultam! Köszönöm!

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2011 ápr. 5, 23:13 
[quote="Timba"]Szia Feri!

Ők a szülők:

A szülők szép achát piros mozaikok, de most már tudjuk, hogy mindketten opál hordozók:)
Na és a lényeg, hogy ne színezd őket még a fészekben!!!!!!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 134  Következő