columba írta:
Szevasz Feri!
F Csaba prímán megválaszolta a kérdést, de had világítsak rá a dologra egy másik írányból is.
Feldobsz egy érmét ,és az mondjuk a fej lesz. HA ugyan azt az érmét másodszor is feldobod , akkor nagyobb eséllyel lesz a második feldobáskor írás, vagy ugyan csak 50-50% az esélye mindkét oldalnak? (Ez rávezető kérdés volt.)
Mindenki tudja, úgy tudja, hogy két rec. hordozó párosításakor az utódok negyede (25%)a kérdéses rec tulajdonságot fenotípusosan mutató homozigóta lesz,
de a bekövetkezett eredmények ritrán mutatják ez előzetesen elvárt arányokat. Mert nem ez a lényegi megközelítés! Nem az utódok arányait, hanem az utódok esélyeit tudjuk kiszámolni. Ad abszuldum, hangsúlyozom: AD ABSZULDUM!, semmilyen extrém utódmegoszlás nem lehetetlen, csak extrém kicsi a megvalósulás esélye. Azaz: 100 % domináns utód sem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy a szülők nem rec "valami" hordozók, és 100 % rec "valami " bekövetkezése sem teljesen lehetetlen.
Ha átformáljuk a szabályt oly módon, hogy minden egyes megszülető példánynak 25 % az esélye, hogy homo rec., jelen esetben opálként , és 75 % az esélye hogy nem opálként lássa meg a napvilágot, akkor könnyebb értelmezni BÁRMILYEN furcsa, nem várt utódmegoszlást.
Üdv.
Üdv:Árpád!!!
Nagyon jó a te oldali megközelítésed is,mert mivel fekete-piros kobalt színkanárikat tenyésztek,az idén is sok érdekes dolgot figyelhettem meg az kikelt fiókák számán és az arányokba.
Csak egy pár pl:
Volt olyan párom ahol 1 fészekben 5 tojásból 4 db hordozott dobtak.Ezen egy kicsit csodálkoztam,lehet a ki nem kelt tojás lett volna kobalt.
Ugyanez a pár a 2-ik fészekben 5 tojásból 3 kobalt lett 2 hordozó.
3 fészekben pedig 5 tojásból csak 3 kelt ki de azok mint kobaltok lettek.
Itt a hím volt a Kobalt "B" a tojó meg kobalt hordozó "A".
Ha most ezeket figyelembe vesszük elég érdekes a fészekaljak közötti különbségek,ráadásul ennek a párnak a fészektestvéreit is párban állítottam,ott ezt kaptam:
Itt a Hím volt kobalt "A" a tojó meg kobalt hordozó "B".A testvérek pont az ellenkező nemmel voltak fészektestvérek.
Ennek a párosításnak az eloszlása:
1 fészekalj 5 tojás 1 db kobalt 4 db hordozó
2 fészekalj 5 tojás 2 kobalt 2 hordozó
3 fészekalj 5 tojás 2 kobalt 1 hordozó.
Van még sok példa mert ez csak 2 pár,mivel egy szezonba nem párban tenyészetek ezek az arányok változnak minden párnál.
Vagyis a papírforma és mikor melyik párosításnál hogy találkoznak a kromoszómák az megint egy másik dolog,igaz ha ezt valaki meg tudja mondani előre az nagyon jó dolog lenne,arányokra felbontva.