Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 134  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2011 ápr. 21, 20:08 
Tőlem biztos nem kapsz minőségi sárga madarat 4000Ft-ért......

nelly_12 írta:
Kakasnak a keres kinálbol csak azt üzenem,ne legyen őrült ekkora összeget kinálni egy pár lipo fehér vagy sárga kanáriért,mivel az átlag áruk,4000 ft körül mozog darabonként

Valódi név: Gutléber Ferenc

Hozzászólás 2011 ápr. 21, 20:04 
Kakasnak a keres kinálbol csak azt üzenem,ne legyen őrült ekkora összeget kinálni egy pár lipo fehér vagy sárga kanáriért,mivel az átlag áruk,4000 ft körül mozog darabonként

Hozzászólás 2011 ápr. 21, 19:56 
Bird barátunk klassz a röpdéd,de áruld el légyszi hogy milyen anyag a teteje, és milyen árban lehet hozzájutni? Köszi , Ferenc.

Hozzászólás 2011 ápr. 21, 19:50 
Szervusz druszám,kössz hogy időt szántál a kérdésemre,de lenne itt még valami. Állitólag szatiné-szatiné párositás is csak akkor megy a minőség kárára,ha ezt több generácion keresztül csináljuk.Ha idegen madarakat párositunk, az még állitólag nem veszélyes.Erről mi a véleményed?Előre is kössz.Még Csabának is tartozom egy nagy köszönettel, hogy nem tulmagyarázva levezette a dolgokat.Köszönöm tisztelettel Ferenc.

Hozzászólás 2011 ápr. 21, 14:30 
Sziasztok!
Végre elkészült a kerti röpdém:
Kép

Kép

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2011 ápr. 20, 10:15 
nelly_12 írta:
Tisztelt kanárisok:valaki megtudná mondani az igazságot avval kapcsolatban,hogy sárga szatiné,sárga izabella,illetve sárga achát madarakat egymással szabad-e keresztezni,és melyik a legjobb variáció.Már beszéltem a Karival is,a Nagy Rudival is ,meg még egy pár kanárissal de sajnos mindenki mást mondott,és már apszolutt nem tudom hovva tenni a dolgokat.Legszivesebben a szatinét hagynám tiszta vérben, de olyat is láttam, hogy egy idő után elveszett a csikozottsága a madárnak.Magyarán a rajzolata.Ha valaki szánna rá egy pici időt, kérem válszával segitsen. Ha lehet , a tulzott szakkifejezéseket mellőzzük mert abbol is még van mit tanulnom.köszönettel:Ferenc

Szia,Ferenc!!!(druszám):D

A Fekete Csaba ezt a kérdésed nagyon szépen megválaszolta,nem tudom ki mit mondott de itt amit a Csaba írt én ezzel teljesen egyetértek.
Sokak fejében nagy kavarodást okoz ez a sorozatok közti párosítás,mert sokan nem tudják eldönteni mit és hogy.
Én most saját tapasztalatai alapján leírom mit gondolok,ha jól értelmezem te igazából a szatiné irányában akarsz tenyészteni akkor két dolog között kell választanod.
Ha, satinét x satinéval párosítasz akkor minden utód szatiné ez idáig jó is,csak sajnos a rajzolat ezennel gyengül,most ebben a párosításba lehet olyan utód is aminek esetleg jó rajzolata lesz,de az ilyen párosítások mindig gyengítik a rajzolatot.
Szerintem a legjobb párosítás ha szatiné hordozó x szatiné ,vagyis ha achát hordozókkal dolgozol sokkal szebb rajzolatuk lesz a szatiné madaraidnak én ezt a párosítást javasolnám,de majd döntsd el te magad,mit és hogy teszel össze :75:
Na de mivel itt szempont az is,hogy mit akarsz miből szeretnél szatinét többet hímből vagy tojóból stb.

Itt egy link,itt láthatod mit mit teszel akkor mire számíthatsz:

http://www.canaricultura.es/articulos/satine.pdf

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2011 ápr. 19, 18:52 
Ferenc!
Nem vagyok kanáris, így ezen keresztezések gyakorlati eredményét nem tudom, csak a genetikáját.
Az achát és a szatiné is nemhez kötötten öröklődik és a két allél ugyanazon locus allélja. Így az achát hím és a szatiné tojó keresztezéséből ha tojó kel, akkor az tiszta achát tojó lesz. Fordított párosításból, tehát szatiné hím és achát tojó párosításából kelt tojók tiszta szatiné madarak lesznek. Tehát tojók esetében nem árthatnak ezek a párosítások. Mindkét párosításból a születendő hímek a szatiné és az achát allélt is hordozni fogják, de csak egy példányban. Az eredmény az achát és a szatiné madár közt lesz valahol. Tehát az achát madárnál kevesebb, de a szatiné madárnál több melanint fog tartalmazni. A külföldi leírások nem igazán beszélnek az achát szatiné madarakról, így nem tudom ez mennyire jó madár lehet.
Az izabella madár a barna és az achát mutáció kombinációja. A születendő tojók itt is csak a szatiné vagy az achát allélt fogják tartalmazni egy példányban, a kettő együttes megjelenése tojókban nem lehetséges. Tehát a szatiné és az achát keveredése itt sem fog gondot okozni. Ha a hím az izabella, akkor az összes tojó utód szintén izabella lesz. Ha a hím fekete vagy barna szatiné, akkor tojó fiókák ugyanolyan sorozatú szatiné madarak lesznek. Tehát ebben az esetben sem lehet gond a két típusú madár keresztezéséből és tiszta utódok lesznek.
Izabella tojó és barna szatiné keresztezéséből, ha hím utód kel, akkor az egyrészt homozygóta lesz a barna allélra és lesz benne achát és szatiné allél is. A köztes jelleg miatt ennek a madárnak a megjelenése az izabella és az ennél világosabb, kevesebb melanint tartalmazó barna szatiné közt lesz. Tehát az izabellánál még világosabb, kevesebb melanint tartalmazó madár lesz.

Hozzászólás 2011 ápr. 19, 17:15 
Tisztelt kanárisok:valaki megtudná mondani az igazságot avval kapcsolatban,hogy sárga szatiné,sárga izabella,illetve sárga achát madarakat egymással szabad-e keresztezni,és melyik a legjobb variáció.Már beszéltem a Karival is,a Nagy Rudival is ,meg még egy pár kanárissal de sajnos mindenki mást mondott,és már apszolutt nem tudom hovva tenni a dolgokat.Legszivesebben a szatinét hagynám tiszta vérben, de olyat is láttam, hogy egy idő után elveszett a csikozottsága a madárnak.Magyarán a rajzolata.Ha valaki szánna rá egy pici időt, kérem válszával segitsen. Ha lehet , a tulzott szakkifejezéseket mellőzzük mert abbol is még van mit tanulnom.köszönettel:Ferenc

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2011 ápr. 19, 15:48 
Szép jó napot mindenkinek.Feri a témád nem lett ejtve ha nem vetted volna észre ezzel foglalkoztunk egészen idáig , mert a kobalt is recesszíven öröklődik mint a pheo-ino madár . Árpi szépen levezette a sorozatok -nál a színek öröklődését is ,én utaltam rá hogy a recesszív öröklődésnél mik a szabályok ,valamint azt is mondtam hogy a tiszta vérben tenyésztés a legjobb módszer , mert itt mindég száz százalékos kobalt madarat kapsz, Árpi írta hogy a fészekaljak közötti azonosságok és különbözőségek a véletlen művei , és jól szemléltetik a korábbi mondani valómat , hogy ti a párosításokból csak az utódok esélyei számithatóak kí ,a bekövetkező arányok nem alkalmasak ,csak nagyon nagy számok elemzése árán. A tenyésztés tapasztalatainál az a kérdésem lenne hozzád hogy hány százalékos kobalt hordozóval tenyésztettél, mert ez sem mindegy énszerintem, mondok egy példát az onix madárnál , a keresztezések során létrejött köztes példányok , melyeket a tiszta onixhoz való távolság alapján mint 75% vagy 85% onixnak nevezünk. tehát elképzelhető hogy mivel hordozó madarakról van szó ,ezért dobhatnak ezt is azt is, de ha tisztavérű madarak utódait párosítjuk akkor lehetséges hogy jobb lenne az arány a tenyésztés során. de ez csak az én elképzelésem . Tisztelettel kari

Hozzászólás 2011 ápr. 17, 13:10 
A nem túl sikeres idei költés, egy-két eredménye.

Kép

Hozzászólás 2011 ápr. 14, 21:24 
kari4312 írta:
.......onyx faktor recesszív és ugyanazon a génen helyezkedik el mint az opál faktor.

... recesszív gén (faktor), és ugyan azon a kromoszómán helyezkedik el...

....a hímek viszont recesszíven hordozhatják és örökíthetik mind a négy sorozatot is ....

....a hímek recesszíven hordozhatják , és örökíthetik bármelyik, de csak egy ,tulajdonságot ! Vigyázat a kanáris szaknyelv csapdát rejthet!
Hogy mit neveznek "sorozatnak" és mit nem, az önkényes elhatározás kérdése. Tegyük fel , hogy a barna alap pigment ellentéte, azaz allélje a normál fekete alap pigment , és a világos alap pigment (achát) ellentéte a normál , sötét alap pigment (fekete). Azaz genetikailag két tulajdonságról és két-két lehetséges allélről kell beszélni. Csakis e miatt , valóban lehet olyan hím, amelyik hetero barna, és hetero achát is egyszerre,és emiatt valóban alkalmas négyféle elnevezésű phenotípus előállítására.

A fekete domináns az acháttal , (azaz: sötét, a világos pigmenttel) barnával (azaz: fekete, a barna pigmenttel) és izabellával (fenotípus nem domináns fenotípussal szemben!) szemben .az achát recesszív a feketével domináns az izabellával szemben (az izabella = barna,,achát, tehát lényegében a itt is a fekete domináns a barna alkotó résszel szemben!) ám egyenértékű a barnával , A barna domináns az izabellával szemben (valójában a "nemachát" domináns az achát alkotórésszel szemben) az izabella nem mutácíó a másik három (két) sorozat génjeit is magában hordozza öröklődése recesszív a feketével és barnával acháttal szemben . Tisztelettel kari remélem kielégitő vólt a válaszom .

Hozzászólás 2011 ápr. 14, 20:42 
kari4312 írta:
Szép jó napot mindenkinek,Árpád Pheo-ino szabadon és recesszíven öröklődik,a pheo különleges mintázata a fekete melaninredukálásán, és a barna melanin maximális kifejeződése által jön létre.
Jellegzetessége a piros színű szem ami az eu melanin megfogyatkozásával magyarázható, Erős kontrasztú pikkelyezettség tipikus a pheóknál , melyet a melanin kis tollak szegélyében való lerakódása /kiválása / idéz elő Tehát a tollakban a tollszár kivilágosodik és a melanin a tollak végében rakódik le. a pikkelyezettség egyenletes elosztást mutat . A csőr tövénél kell kezdődnie és kiterjed a test oldalaira . A pheok mind a négy melanin csoportban tenyészthetők ,de csak a barna madarak mutatják a kívánatos hatást . A toll alá fújással állapitjuk meg a madár milyenségét tehát ha fekete az alj tollazat akkor fekete pheoról beszélünk, ennek a pheo melaninja a leg sötétebb ha szürke az alj tollazat akkor beszélünk achátról . Ha barna az alj tollazata akkor barnáról beszélünk, ha bézs színű vagy /antracid/ gyöngy szürke ,akkor izabbela pheo ezt a kedvedért írtam le Árpád mert mondtad hogy nem értesz a kanárihoz,...

Köszönöm a leírást! Hogy jól értelmezem-e a helyzetet az majd később kiderül.

... a normál madár x normál minden utód normál madár lesz az öröklés menete szabad , Pasztell madár tulajdonsága nemhez kötötten öröklődik, mindegy hogy a tojó a pasztell vagy a hím , pasztell hím x normál tojó ,vagy normál hím x pasztell tojó vagy pasztell hím x pasztell tojó stb az opál szabadon és recesszíven öröklődő tulajdonság folytatjuk

A "normál" madár alatt a vad típus tulajdonságait feltételezem. Ha a mutáns tulajdonság nemhez kötött öröklődésű, akkor annak a vad(normál) alakon megfigyelhető ellen párja, más néven: allélje (jelen példában a "nempasztel"), , szintén nemhez kötött öröklődésű! Homozígóta madarak párosításából nem lehet következtetni az örklődés menet fajtájára. Nemhez kötött öröklődésű tulajdonság ,és eltérő allélek esetén nem mindegy, hogy melyik a hím és melyik a tojó!

Hozzászólás 2011 ápr. 14, 20:13 
kari4312 írta:
Én a tenyésztés során ezeket tapasztaltam ,mivel recesszív madárral dolgozunk ,az első párosításnál nem kaphatunk recesszív madarat mert a tojó nem recesszív az utódok , recesszív hordozók lesznek , de ha a pheó hím és a hordozó tojó , nem dob egyetlen fészekben sem pheot akkor szerintem a tojó nem hordozza , a recesszív pheo tulajdonságot , tehát csak az amit mutat , ez esetben barna madár , de lehet az is ilyen esetben hogy nem hordozza a recesszív tulajdonságot, csak rejtve ahogy te mondod , én sajnos jártam így több párnál is ezeknél a madaraknál , ha nem így van akkor magyarázd meg ,?

Ismételnem kell magamat. Kari olvasd össze a vastagon kiemelt szavaidat. Olyan" hordozó" nincs, ami mem hordozó! Viszont , egy hordozó elméletileg végtelen sokáig hordozhatja a kérdéses tulajdonságot a nélkül, hogy felmutatná.
Amit tapasztalhattál az valószínűleg csak pech. Egy hordozó (hetero) mindig rejtve hordozza a rec tulajdonságot.
Üdv:

Hozzászólás 2011 ápr. 14, 19:54 
fric32 írta:
Mivel,ez a téma valamiért ejtve lett,ha valaki le elemezné és ezt le is tudná vezetni nagyon megköszönném,mi erre a magyarázat?

Üdv:Árpád!!!

Nagyon jó a te oldali megközelítésed is,mert mivel fekete-piros kobalt színkanárikat tenyésztek,az idén is sok érdekes dolgot figyelhettem meg az kikelt fiókák számán és az arányokba.
Csak egy pár pl:

Volt olyan párom ahol 1 fészekben 5 tojásból 4 db hordozott dobtak.Ezen egy kicsit csodálkoztam,lehet a ki nem kelt tojás lett volna kobalt.
Ugyanez a pár a 2-ik fészekben 5 tojásból 3 kobalt lett 2 hordozó.
3 fészekben pedig 5 tojásból csak 3 kelt ki de azok mint kobaltok lettek.

Itt a hím volt a Kobalt "B"" a tojó meg Kobalt hordozó "A"

Ha most ezeket figyelembe vesszük elég érdekes a fészekaljak közötti különbségek,ráadásul ennek a párnak a fészektestvéreit is párban állítottam,ott ezt kaptam:

Itt a Hím volt Kobalt "A" a tojó meg Kobalt hordozó"B".A testvérek pont az ellenkező nemmel voltak meg is jelöltem ugyanazzal a színnel a fészektestvéreket.

Ennek a párosításnak az eloszlása:

1 fészekalj 5 tojás 1 db kobalt 4 db hordozó
2 fészekalj 5 tojás 2 kobalt 2 hordozó
3 fészekalj 5 tojás 2 kobalt 1 hordozó.

Van még sok példa mert ez csak 2 pár,mivel egy szezonba nem párban tenyészetek ezek az arányok változnak minden párnál.
Vagyis a papírforma és mikor melyik párosításnál hogy találkoznak a kromoszómák az megint egy másik dolog,igaz ha ezt valaki meg tudja mondani előre az nagyon jó dolog lenne,arányokra felbontva.

Fura,még az is mindkét párnál miért az 1 fészekalj 4 db hordozó,gyanús van erre valami genetikai magyarázat?
A másik 3 fészeknél meg 5 tojás 3 fióka kelt és azok mint kobaltok.

Mivel nincs nagy tolakodás...
Én semmi rendkívülit nem látok itt, sőt!!!
Ha összeolvasod az első pár három fészkét: 6 hetero : 6 homo cobalt! (Zavarba ejtően tökéletes eredmény.)
A második párnál : 7:5 az arány, ami azt jelenti, hogy csak egyetlen egy madár esetében kellet volna, hogy másként álljanak össze a cobalt allélek és máris meg lenne az eszményi 6:6 arány. A fészekaljak közötti azonosságok és különbözőségek a véletlen művei, és jól szemléltetik a korábbi mondanivalómat., hogy ti. a párosításokból csak az utódok esélyei számíthatóak ki, a bekövetkező arányok nem alkalmasak , csak nagyon nagy számok elemzése árán, következtetések levonására. Az A/B oda- vissza nem hiszem hogy számítana. Üdv :

Hozzászólás 2011 ápr. 12, 10:52 
Eltérő tulajdonságú madarak párosításánál több variáció lehetséges a fiókák középhelyet foglalnak el a szülői tulajdonságok között de tovább viszik a szülők tulajdonságait is /intermedier öröklődés/ ha a fiókákban láthatóan csak az egyik szülő tulajdonsága jelenik meg ,/domináns /a másik rejtve marad/recesszív/de az utódok mindkét szülő tulajdonságát továbbviszik. Az ilyen madarak heterozigóták.A dominanciát a hím és a tojó egyaránt bármelyik nemű fiókára átörökítheti örökletes tulajdonságok nem az ivari kromoszómában helyezkednek el , tehát szabad öröklődés -menetről van szó.

Hozzászólás 2011 ápr. 12, 9:59 
Én a tenyésztés során ezeket tapasztaltam ,mivel recesszív madárral dolgozunk ,az első párosításnál nem kaphatunk recesszív madarat mert a tojó nem recesszív az utódok , recesszív hordozók lesznek , de ha a pheó hím és a hordozó tojó , nem dob egyetlen fészekben sem pheot akkor szerintem a tojó nem hordozza , a recesszív pheo tulajdonságot , tehát csak az amit mutat , ez esetben barna madár , de lehet az is ilyen esetben hogy nem hordozza a recesszív tulajdonságot, csak rejtve ahogy te mondod , én sajnos jártam így több párnál is ezeknél a madaraknál , ha nem így van akkor magyarázd meg ,?

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2011 ápr. 12, 0:33 
Mivel,ez a téma valamiért ejtve lett,ha valaki le elemezné és ezt le is tudná vezetni nagyon megköszönném,mi erre a magyarázat?

Üdv:Árpád!!!

Nagyon jó a te oldali megközelítésed is,mert mivel fekete-piros kobalt színkanárikat tenyésztek,az idén is sok érdekes dolgot figyelhettem meg az kikelt fiókák számán és az arányokba.
Csak egy pár pl:

Volt olyan párom ahol 1 fészekben 5 tojásból 4 db hordozott dobtak.Ezen egy kicsit csodálkoztam,lehet a ki nem kelt tojás lett volna kobalt.
Ugyanez a pár a 2-ik fészekben 5 tojásból 3 kobalt lett 2 hordozó.
3 fészekben pedig 5 tojásból csak 3 kelt ki de azok mint kobaltok lettek.

Itt a hím volt a Kobalt "B"" a tojó meg Kobalt hordozó "A"

Ha most ezeket figyelembe vesszük elég érdekes a fészekaljak közötti különbségek,ráadásul ennek a párnak a fészektestvéreit is párban állítottam,ott ezt kaptam:

Itt a Hím volt Kobalt "A" a tojó meg Kobalt hordozó"B".A testvérek pont az ellenkező nemmel voltak meg is jelöltem ugyanazzal a színnel a fészektestvéreket.

Ennek a párosításnak az eloszlása:

1 fészekalj 5 tojás 1 db kobalt 4 db hordozó
2 fészekalj 5 tojás 2 kobalt 2 hordozó
3 fészekalj 5 tojás 2 kobalt 1 hordozó.

Van még sok példa mert ez csak 2 pár,mivel egy szezonba nem párban tenyészetek ezek az arányok változnak minden párnál.
Vagyis a papírforma és mikor melyik párosításnál hogy találkoznak a kromoszómák az megint egy másik dolog,igaz ha ezt valaki meg tudja mondani előre az nagyon jó dolog lenne,arányokra felbontva.

Fura,még az is mindkét párnál miért az 1 fészekalj 4 db hordozó,gyanús van erre valami genetikai magyarázat?
A másik 3 fészeknél meg 5 tojás 3 fióka kelt és azok mint kobaltok.

Hozzászólás 2011 ápr. 11, 22:36 
kari4312 írta:
szia Árpi amit leírtál az helyes és értjük ,de nem erről van szó amit én feszegetek ,amit én tapasztalok a tenyésztés során pld van egy PHEO hímem és van egy barna tojóm ,a hím az száz százalékos pheo sárga vérvonal , itt kapok a fészekben négy barna sárga madarat, tehát egy pheo-t sem ebből a fészekből hagyok egy tojót és egy hímet , a tojót összerakom egy pheó hímmel , itt kapok a négy madárból , két pheo madarat és két sárga barnát , tehát a tojó pheo hordozó , de ha nem kapok egyetlen párosításból sem akkor a tojó nem pheo hordozó csak az amit mutat , erről beszéltem én és ezt lehet érteni ezt magyarul írtam le ,ha a barna hímet párosítjuk ami ugyebár pheo hordozó vissza párosítjuk ,pheo tojóval ,
ugye a fiatal hímek azok mind pheo hordozók ,mert a hím örökíti a tulajdonságot , itt ebből a párosításból mindég kapok pheo -kat van olyan fészek amiben három pheo is lessz ,tehát elöbb kapok pheo madarakat mintha tojó hordozóval dolgoznák ami amint mondtam csak a tenyésztés során mutatkozik meg hogy hordozó vagy sem , ha két hordozót rakunk párba itt ugyebár mind a két madárnak 50%kos pheo madárnak kellene lenni , ha a tojó hordozza a phaeo tulajdonságot akkor egy fészekben kapok egy pheo madarat a többi mind sárga barna lesz , legjobb esetben kaphatok két pheo madarat de ez ritkább , ha két fheo madarat rakunk össze akkor viszont 100% pheo madarakat kapunk , Tisztelettel kari

Annak tudatában, hogy a pheo autoszomális rec tulajdonság és nem azonos a barna kifejezéssel, valamint két nap gondolkodás és tizenkétszeri elovasás után azt hiszem sikerült megfejteni K ari hozzászólását. Amit itt írt ,lefordítom az én nyelvemre:

1. Kari először párosít egy homozigóta pheo (autoszomális rec mutáció) hímet egy fenotípusosan nem pheo tojóval ( tök mindegy, hogy melyik melanin sorozat és tök mindegy, hogy milyen lipochrom , ez ebben a kérdésben indifferens. ).

2. Kapott először négy nem pheo madarat. Mivel az apa homo pheo volt, tutti hogy mindegyik kölyök pheo hordozó.

3. Aztán , egy hetero pheo (pheo hordozó) tojót összerakott egy homo pheo hímmel és temészetesen az utódok kb fele homo pheo, a másik fele hetero pheo(fenontipusosan nem pheo, jelen példában barna/sárga) lett.

4. Kari szerint jobb egy pheo hordozó hímet párosítani homo pheo tojóval, mert biztosabban és több homo pheo utódot kap.

Az a bökkenő Kari, hogy a vastagon szedett mondat alaptalan. Az általad fennt vázolt tenyésztés menetből nem kaphatunk olyan tojót, ami nem pheo hordozó, hiszen a kindulási hím homo pheo volt! ( Természetesen más párosításból származhat olyan tojó, ami homozigóta a nempheo tulajdonságra.)
Az veszem észre hogy Kari nyelvén az "örökítő" = rec.tulajdonságot rejtve hordozó), de akkor ha tudod, hogy hordozóval dolgozol, akkor nem kell bebizonyitani hogy hordozó vagy sem!!!

Teljesen mindegy , hogy autoszomális gén esetében melyik nemű madár a hetero- és melyik a homozigóta. Az öröklődés esélyei azonosak.

Ennyi fért a mába. Üdv:

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2011 ápr. 11, 19:25 
Csak hogy a sorozatok egy kissé könnyebben érthetők legyenek mindenkinek.
Négy sorozat van. A fekete, barna, achát és az izabella. A barna és az achát mindkettő nemhez kötött recesszív mutáció, de ez a két mutáció két egymástól az X vagy hivatalosan Z kromoszóma egymástól viszonylag távol elhelyezkedő locusainak (génjeinek) mutációja, így egymástól eléggé függetlenül öröklődnek. Így hím lehet hordozó barnára és és achátra is, tojó természetesen nem lehet hordozó, mert benne csak egy allél van jelen.
Az izabella egy mutáció kombináció. A barna és az achát mutáció együttes jelenléte eredményezi. A hím izabella madárban két barna és két achát allél van jelen, tehát mindkét mutációra nézve homozygota kell, hogy legyen a hím. Tojók esetében természetesen az egy X vagy hivatalosan egy Z kromoszóma jelenléte miatt egy barna és egy achát allél együttes jelenléte eredményezi az izabella fenotípust.

Hozzászólás 2011 ápr. 11, 18:54 
Folytatjuk ,opál x normál az utódok mindegyike normál , opál örökítő opál x normál örökítő itt opál hímek és tojók , normál opál örökítő hímek és tojók lesznek ,normál, opál örökítőhím x normál opál örökítő tojó , itt normál opál örökítő hímek és tojók valamint opál hímek és tojók lesznek, normál x normál opál örökítő itt normál hímek és tojók lesznek valamint normál, opál örökítő hímek és tojók lesznek és végezetül opál x opál valamennyi utód opl lesz. De itt ennél a párosításnál a legtöbb fióka tollazata hibás lessz /törékeny és rendezetlen/ A pheo -ino szabadon és recesszíven öröklődik ugyanúgy mint az opál itt a normál örökítő x pheo párosítás a legeredményesebb amint utaltam is rá az előzőekben . Vagy pheo x pheo . Tiszta vérvonal . Szatinet nemhez kötötten öröklődik mint a pasztell -nál topáz szabadon és recesszíven öröklődik
eumó szabadon és recesszíven öröklődik .onyx faktor recesszív és ugyanazon a génen helyezkedik el mint az opál faktor. A kobalt öröklődése autoszómális és recesszív . A sorozatok öröklődése nemhez kötött így a keresztezésükből származó tojók csak azt képesek utódaikra örökíteni amit mutatnak a hímek viszont recesszíven hordozhatják és örökíthetik mind a négy sorozatot is . ez áll a fekete , achát , barna, és izabella A fekete domináns az acháttal , barnával és izabellával szemben .az achát recesszív a feketével domináns az izabellával szemben ,ám egyenértékű a barnával , A barna domináns az izabellával szemben az izabella nem mutácíó a másik három sorozat génjeit is magában hordozza öröklődése recesszív a feketével és barnával acháttal szemben . Tisztelettel kari remélem kielégitő vólt a válaszom .

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 134  Következő