Talpfekély

0
5709

Talpfekély

E betegség tipikusan fogságban tartott madarak betegsége. Általában nem megfelelő tartási körülmények vagy nem megfelelő táplálás eredményeként alakul ki.

Tünetek:

A talpfekély okozta fájdalom miatt a madarak igyekeznek kímélni a lábukat. Kezdeti stádiumban megfigyelhető, hogy csak az egyik lábával fogja az ülőrudat. A beteg/betegebb lábát emelgeti.

A legenyhébb stádiumban jellemzően a talp kiszélesedését figyelhetjük meg, jellemző a hámhiány, sima rózsaszín felület kialakulása, hegek megjelenése.

Súlyosabb esetben bakteriális fertőzés is kialakul. Ez a láb duzzanatát, gyulladását eredményezi. A gyulladás a talp mellett kiterjedhet a láb ízületeire is. Ha kézbe vesszük a madarat, akkor láthatjuk a kiszélesedett talppárnát.

A betegség további súlyosbodása esetén a kiszélesedett talppárnában elhalt szövet halmozódik fel, ami barna vagy fekete, hegszövetre emlékeztető képlet formájában jelenik meg. A kezelés elmaradása esetén a láb ízületeinek súlyos deformitása alakul ki.

A talpfekély általában mindkét lábat érinti. Ha csak egy láb érintett, akkor felmerülhet, hogy sérülés okozta a problémát.

Ábra 1. A talpfekély megjelenése. Az (A) képen a zárt gyűrűs lábon látható a talppárna jelentős kiszélesedése fekély nélkül, míg a másik lábon megfigyelhető a duzzadt talp közepén a kezdődő fekély. A (B) felvételen mindkét lábon megfigyelhető a talpfekély előrehaladottabb stádiuma. A talpak és az ujjak duzzadtak és a talp közepén barna színű, hegszövetre emlékeztető elhalt szövet felhalmozódás látható.

Előrehaladott állapotú talpfekély esetén súlyos problémát okozhat, ha a láb duzzanata miatt a zárt vagy jelölőgyűrű rászorul a lábra. Ez a láb elhalását, vagy sérülését okozhatja. Az ilyen sérülés súlyos vérzést, akár a madár elvérzését is okozhatja.

Kiváltó okok:

A talpfekély kialakulását a láb keringési problémái okozzák elsősorban, ami a talp egyes részeinek túlterhelése miatt jön létre.

Leggyakoribb probléma a nem megfelelő ülőrúd: túl kemény ülőrúd (műanyag vagy bükkfa tipliből készült rúd), azonos átmérőjű, túl vastag vagy túl vékony rudak. De a hibás fogás miatt talpfekélyt okozhat túlnőtt karom vagy sérült ujjak is. Túlsúlyos, keveset mozgó madaraknál is kialakulhat a kórkép.

Emellett nem megfelelő táplálás vitaminok (elsősorban A vitamin), ásványi anyagok hiánya vagy túlzott fehérje bevitel is kiváltó ok lehet.

Kezelés:

A betegség észlelését követően az első teendő a kiváltó okok megszüntetése:Elkoszolódott, kemény vagy azonos vastagságú rudak lecserélése friss, természetes, megfelelő vastagságú ágakra.

  • Karmok megtekintése, megfelelő méretűre vágása.
  • Elhízott madarak testsúlyának csökkentése a táplálék kalóriatartalmának csökkentésével (olajos magvak és lágyeleség megvonása, zöldeleség adása) és a madarak mozgásra kényszerítésével (nagyobb röpde, a táplálék és az ülőrúd közti távolság növelése).
  • A táplálás felülvizsgálása. Változatosabb táplálás, A vitamin, ásványi anyagok (gritt, tojáshéj, szépia, faszén) biztosítása, csíráztatott magok adása.

Enyhébb esetekben a tartási körülmények és/vagy a táplálás megváltoztatása megoldhatja a problémát.

A láb jelentős duzzanata esetén a fém jelölőgyűrűket érdemes még időben eltávolítani.

Gyulladás, fekély jelenléte esetén azonban további kezelésre van szükség.

  • A keringést javítja és fertőtlenít napi egy vagy két alkalommal az érintett láb/lábak Betadin tartalmú langyos vízben történő áztatása. Hasonló eredménye van a tiszta langyos vízben történő láb áztatásnak és ezt követően a lábra Betadin cseppentésének.
  • Jó eredményt hozhat a talp és láb antibiotikumos kenőccsel történő kezelése. Én Tetrán szemkenőccsel kenem be a talpfekélyes madarak talpát, lábát napi két alkalommal a fekély és a gyulladás megszűnéséig. A tetrán szemkenőcs előnye bőrre való kenőcsökkel szemben az, hogy e kenőcs kevésbe ragacsos, ezért nem ragad bele homok, ürülék, ami a láb további sérülését okozhatná.
  • Az elhalt szövetet nem szabad eltávolítani. Gyógyulás során magától kilökődik.

A talpfekély kezelése hosszadalmas folyamat, akár egy hónapig is eltarthat, míg elérjük e megfelelő eredményt. Ha már kialakult a láb ízületeinek deformálódása, az sajnos nem fordítható vissza. Teljes gyógyulás esetén is azonban a talppárna kismértékű kiszélesedése maradhat vissza.

Irodalom:

https://www.beautyofbirds.com/bumblefoot.html

http://avianmedicine.net/publication_cat/avian-medicine/

Írta: Fekete Csaba