Keresés

Bejelentkezés

Keres-kínál

Oktatas

A Marbled – Greywing rejtély

Azt hiszem az Agapornis roseicollis mutációk között nincs még egy, amelyiknek annyiszor változott az elnevezése, mint a marbled-nek.
Az első marbled A. roseicollis valószínűleg Amerikában kelt. Ezt a mutáció eredeti nevéből következtetjük. Kezdetben ugyanis „American golden cherry”-ről beszéltek, ami az American cherryhead vagy egyszerűen az amerikai sárga vagy amerikai sárga pasztell elferdítése volt. Amikor az első marbled-ek feltűntek az aquák és türkizek között, olyan nevek jelentek meg, mint az ezüst (silver), ezüst cseresznye (silver cherry) stb. Összefoglalva, elég nagy volt a változatosság a nevekben.
Amíg Belgiumban az American golden cherry volt a szokványos elnevezése ennek a mutációnak, addig Hollandiában meglehetősen gyorsan vezették be a 'pastelgezoomd' nevet. A mutáció holland nevének alapja a pasztell testszín és a szárnyfedő tollakon található szegély. Ez az elnevezés az általános testszínt takarta, de ugyanakkor nem vette figyelembe, hogy a pasztell elnevezést már használták egy, az a-lókuszon található mutációra (Agapornis personatus és Agapornis fischeri pasztell mutációja) és ez zavart okozhatott.

Bővebben:  A Marbled – Greywing rejtély

Kelési idő

Kelési idő

Egy embrió tojásból való kikelési idejét számos dolog befolyásolhatja, melynek alap támpontja az adott fajra jellemző inkubációs idő. Az egyes fajoknál ez akár azonos is lehet a genetikai tulajdonságok miatt, vagy pont a nagy genetikai eltérés miatt, igen eltérő. Így például a díszpintyek 12-16 közti inkubációs idő jóval kevesebb a középpapagájok 18-22 napjához képest.
Számos szakirodalomban megtalálható az adott faj tulajdonságának számító átlagos inkubációs idő, mely támpont lehet minden tenyésztő számára.

Bővebben: Kelési idő

A kalcium...

A kalcium jelentõsége, anyagforgalma, pótlása

A kalcium szerepe a madaraknál:
-a csontozat szervetlen anyaga
-a tojáshéj alkotórésze
-élettani folyamatokban is fontos szerepet játszik pl. véralvadás, izommûködés, idegrendszeri folyamatok stb.

Bővebben: A kalcium...

Géntechnológia

Géntechnológia

Mióta felfedezték, hogy az élõ szervezetben az információ DNS molekulák formájában tárolódik, azóta foglalkoztatja a kutatókat a gondolat, hogy az információ megváltoztatásával módosítani lehetne a sejtnek vagy akár egy teljes élõ szervezetnek bizonyos tulajdonságait, mûködését. Késõbb az is bebizonyosodott, hogy egyes betegségek a genetikai információ sérülésébõl erednek, ezért a kutatásnak az is lökést adott, hogy esetleg ezeket ilyen módon lehetne gyógyítani. Manapság a nagy „sztár”, a „human genome project” is jelentõsen hozzájárul ahhoz (pénzügyileg is), hogy ezen a területen kutatások folyhassanak.
A DNS szekvenciáját rutinszerûen az 1970-es években kezdték módosítani. A géntechnika azóta is a biokémia-bioinformatika folyamatosan fejlõdõ ága, nem utolsósorban annak köszönhetõen, hogy a technika fejlõdésével egyre kisebb dolgokkal vagyunk képesek dolgozni és még annál is kisebb dolgokat tudunk megfigyelni.

Bővebben: Géntechnológia

Madárgenetika

Madárgenetika

A madártartás ezen belül az egzoták tartása  némi genetikai felkészülést is igényel ehhez ad segítséget ez a cikk, melyet Józsa  Enikõ  angolból fordított és  a madarak genetikájával foglalkozik. A végére írt lábjegyzetével megkönnyíti a tudományos megnevezések közötti eligazodást.

Bővebben: Madárgenetika

A madarak kezelése, megfogása

A madarak kezelése, megfogása

Sokan idegenkednek attól, hogy megfogják madaraikat, mert félnek attól, hogy kárt tesznek bennük. Ha azonban óvatosak vagyunk, nincs mitõl tartani, sõt nagyobb testû papagájok esetében inkább a magunk védelmérõl kell gondoskodnunk, mert éles csõrükkel és hegyes karmaikkal komoly és fájdalmas sérüléseket okozhatnak.
A madarakkal való helyes bánást csakis a gyakorlatban lehet megtanulni. Nyilvánvalóan könnyebb elcsípni egy madárkát a kalitkában, mint a tágas röpdében, de mindkét esetben azzal kell kezdenünk, hogy letakarjuk vagy eltávolítjuk az ülõ-rudakat és minden olyan tárgyat, ami útban lehet.

Bővebben: A madarak kezelése, megfogása

Madárfészkek készítése

Madárfészkek készítése

Annak ellenére, hogy a hazai díszállat-szaküzleteinkben mindenütt készen kaphatóak a különbözõ szobamadarak szaporításához szükséges megfelelõ méretû és kivitelezésû fészektípusok, ezek az alkalmatosságok annyira egyszerûi kivitelezésûek, hogy egy átlagos ügyességgel megáldott és egyszerû szerszámokkal rendelkezõ személy maga is elkészítheti õket. Ezáltal azon túlmenõen, hogy megtakarítja a fészkek árát, abban az örömben is része lehet, hogy kedvencei az õ keze munkájának eredményeképpen létrejött mûben keltik ki és nevelik fel fiókáikat!
A díszmadarak költésére alkalmas fészkek alapanyagául egyaránt használhatunk vékony deszkát, rétegelt lemezt, farostlemezt, pozdorjalapot, de apróbb díszpintyek esetében bevált az egyszer használatos kartonpapírból készített madárfészek is!

Bővebben: Madárfészkek készítése