A Magyar Nemes Kanári

0
1940
Harzi-roller kanári

Mindig a gazdagabb réteg, a finomabb jómódú emberek madara volt a Roller kanári, teljes nevén a Harzer Roller, hazai tenyésztésben a Magyar nemes kanári.
A Föld szinte minden pontján ismerik, s telente, az évutón énekversenyeket rendeznek a fiatal madarak részére. A városi, tartományi versenyeket az országos vetélkedés követi, majd az országok legjobbjai mehetnek a világbajnokságra, a tenyésztők nemzetközi versenyére.

Most már csak találgatni lehet, hogy a rollerek magasabb ára, vagy az öregurak tenyésztői féltékenysége, vagy más oka volt-e annak, hogy ez a különleges kanári fajta csaknem teljesen eltűnt az országból. Mindössze néhány tenyésztő tartotta még az évenkénti találkozókat egymás közt cserélgetve az 1936-ban alapított vándorserleget. Elsősorban Kitulják Pál, Richter Gusztáv, Péter Géza, Tóth János voltak a megmaradt mag stabil részei, akiknek köszönhető a nagy elődök kevéske hagyatékának megőrzése. A 90-es évek elején bukkantam rá erre a kis csoportra és feleségemmel – Makra Edinával – kezdetben együtt, majd külön tenyésztésbe fogtunk. Időt, fáradtságot, és nem utolsó sorban pénzt nem sajnálva a nemzetközi nagymesterektől, világbajnokoktól sikerült kellőszámú tenyészanyagot beszereznünk. Ezután szépen kezdett beindulni az érdeklődés újra a Rollerek iránt. Tenyészetünkből indulva mára megduplázódott a minőségi tenyésztők száma. A mai magyarországi roller kanári a lábára még fióka korában felhelyezett zárt gyűrűről lehet megismerni. A magyar rollerok az MNK (Magyar Nemes Kanári) jelzést viselik a gyűrűkön, a születési évvel és a tenyésztő számával együtt. A gyűrűk színe évenként változik, de ez csak azokra nézve kötelező, akik részt kívánnak venni nemzetközi versenyeken.
Az egészséges roller kanári elegáns megjelenésű, sima, zárt tollállományú madár, sárga, zöld és tarka színben. Külsőleg tehát összetéveszthető a hétköznapi kommersz, úgynevezett csapper kanárival. Kereskedésekben, ha nagyritkán előfordul roller, azt hitelesen a gyűrűről tudjuk azonosítani, illetve a hangjáról. Roller kanárit, stílszerűen megénekeltetve illik eladni. Az alapvető különbség a két típus között abból adódik, hogy hajdanában a Harz hegységi (innen a fajta neve) bányászok három műszakban dolgoztak, így a nappal pihenni vágyó fáradt emberek képtelenek voltak aludni a szomszéd kanári madarának erős csappogása miatt. Ezen az ottani tenyésztők elkezdték szelektálni az akkor ismert fajtát, és kiválasztották a halkabb, diszkrétebb előadású egyedeket, hogy egy céltudatos tenyésztői munka eredményeként létrejöhessen a Harzer roller fajta. Ez a madár éneke közben sohasem nyithatja ki a csőrét, ezért és az elporcosodott gégefő miatt, nagyon kellemes halk, lágy és többségében mély, letompított fafúvósokra emlékeztető hangzásokat produkál, szemben a közismert csapper madarakkal (ilyenek a színkanárik), melyek fütyülnek, és túlságosan erős magas trillák után nyitott csőrrel csipp-csipp-csapp-csapp hangokkal mindig kijjebb kerülnek a lakásból.
Magyarországon az elmúlt évtizedekben – kétségtelen a színkanári körül forgott az érdeklődés. Mára, mikor már minden szín előállíttatott, megkopott a figyelem. Az erős, gyakran elviselhetetlen csapperok után most újra keresett madár lett a roller kanári.

A Harzer Roller Kanári

Egy könyv címe is lehetne, annyi mindent tartalmaz a fajta neve. A kanári madarak 3 csoportja létezik:

Énekes kanárik
Színkanárik
Alakkanárik

A Harzer Roller az énekes kanárik csoportjának egy ismert tagja, e csoport 70%-át alkotja. Amikor kanári énekről beszélünk, a rollerről van szó, mert a két másik csoport madarainak hangját fütyülésnek nevezik, szerte a világon. Ez a fütyülés általában magas és erős hangokból áll, ami eleinte érdekes és élvezhető, de hosszú távon alig elviselhető egy kisebb lakásban.
Hosszú évek tenyésztői munkájával és spontán mutációval együtt kialakult egy új fajta, melynek lágy és mély hangok alkották az énekét. Ezek a madarak andalító fuvolázásukkal komoly relaxációs lehetőséget jelentettek a pihenni vágyó munkásoknak
Néhány év alatt futótűzként terjedt el a világon a mélyen és bársonyosan gurgulázó új fajta, a Harzer Roller kanári. A múlt század elején a németek elkészítették a fajta ének-versenyszabályzatát, amely évről évre több változáson ment keresztül. A mai leegyszerűsített változat bírálati képlete a következő:

  • Kongva gördülő (a madár kifeszített torokzacskóval brurururu… hangot hallat lehetőleg minél mélyebben és elnyújtva, esetleg hajlítva. Az “u” helyett “o” illetve “i” hangok alacsonyabb osztályzatot kapnak. Max. pontszám 28.)
  • Doromboló (a torokzacskó itt is feszes, de nem annyira tág. A nagyon mély és puhán kongó knorrorrorr… hangzás hallható hosszan, gyakran az ének bevezetőjeként, a kongva gördülő előtt. A macska dorombolására hasonlít. Max. pontszám 28.)
  • Kongva csengő (a torokzacskó lágyan leengedve és a hangképzés közben lüktetve mozog. Max. pontszám 18.)
  • Fütty (ne tévesszen meg senkit, itt nem a színkanári (csapper) fütyüléséről van szó! A roller énekét lezáró 3-4 mély, du-du-du hangzás hallható. Max. pontszám 18.)

Ez a négy főfutam, mellette még néhány pluszpontot lehet elérni a kacagó, a bugyborékoló és a csobogó hangbetétekkel. Az összbenyomás pontjaival a maximális összpontszám 90.
A roller kanárik minden különösebb előképzés nélkül, remek kis énekesek, kellemes, szelíd társsá válnak a lakásban.
Amelyik roller viszont énekversenyre szeretne jelentkezni, már komolyabb felkészülési időszakon kell, hogy átessen. A tréning nehéz időszak a kismadár életében, mint bármely élsportolóé…